Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Χρήσιμες Πληροφορίες


Πώς μπορούν οι γονείς να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα βρίσκεται σε «καλά χέρια», θα διασκεδάζει και δεν θα νιώθει μοναξιά; Πώς μπορεί να επιλέξει κανείς την κατάλληλη κατασκήνωση; Είναι σαφές ότι τα κριτήρια επιλογής ποικίλλουν και σχετίζονται με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω γονιών και παιδιών. Υπάρχουν, τελικά, ερωτήματα που πρέπει να θέσετε και κινήσεις που χρειάζεται να κάνετε, ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή επιλογή.
Η κατάλληλη κατασκήνωση

Για να λειτουργήσει μια κατασκήνωση πρέπει να έχει πάρει άδεια, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και διασφαλίζει ότι πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής. Οι συχνοί υγειονομικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλες τις κατασκηνώσεις εξασφαλίζουν την ποιότητα του φαγητού, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας. Όσον αφορά τις «σκηνές», σήμερα πρόκειται μάλλον για… σπιτάκια με όλες τις ανέσεις! Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η κατασκήνωση δεν είναι ξενοδοχείο. Ακόμα, λοιπόν και αν το είδος του κρεβατιού ή του στρώματος δεν είναι της αρεσκείας σας, καλύτερα να… «κάνετε τα στραβά μάτια», αφού το ουσιαστικό νόημα της κατασκήνωσης είναι αλλού! Μην επηρεαστείτε τέλος από την περιοχή που βρίσκεται η κατασκήνωση. Αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις που επιθυμείτε, μη διστάσετε να την επιλέξετε, ακόμα και αν είναι μακριά.

Πότε είναι έτοιμο να πάει;

Ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση όταν μπορεί να επεξεργαστεί ψυχικά τον αποχωρισμό από τους γονείς του.  Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και όχι τόσο με την ηλικία του. Συνήθως, τα παιδιά από τα 6 τους περίπου χρόνια μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς. Παρ’ όλα αυτά, ένα παιδί που είναι προσκολλημένο στη μητέρα και στον πατέρα του, θα δυσκολευτεί να φύγει ξαφνικά για μεγάλο διάστημα μακριά τους. Καλό είναι ο αποχωρισμός να γίνει σταδιακά. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν για ένα απόγευμα να φύγουν οι γονείς και να αφήσουν το παιδί στον παππού και στη γιαγιά του ή να το πηγαίνουν να παίζει σε σπίτια συνομηλίκων του, ώστε να νιώσει περισσότερο ανεξάρτητο. Αν το παιδί παρουσιαστεί αρνητικό στην ιδέα της κατασκήνωσης, μπορείτε να συμφωνήσετε να μείνει λιγότερες μέρες.

H υγεία του στην κατασκήνωση

Στο χώρο της κατασκήνωσης κανονικά υπάρχει γιατρός και νοσοκόμα όλο το 24ωρο. Το προσωπικό δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, ίσως και μεγαλύτερη από αυτήν που θα δίνατε εσείς οι ίδιοι, γιατί ο γιατρός είναι δίπλα τους και μπορούνε να τον συμβουλευτούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό που πράγματι είναι πιθανό να κολλήσει το παιδί στην κατασκήνωση είναι ψείρες. Αν και οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει ψείρες πριν το στείλετε και, αν είναι δυνατόν, φροντίστε να μην έχει πολύ μακριά μαλλιά εκείνη την περίοδο. Ενημερώστε τους αρμόδιους για όσα πιθανόν χρειάζεται να γνωρίζουν για το παιδί σας, π.χ. αν έχει αλλεργίες ή παίρνει κάποιο φάρμακο που πρέπει να έχει μαζί του.


XΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συνήθως υπάρχουν τρεις κατασκηνωτικές περίοδοι, των 22 ημερών η καθεμία. Το κόστος συμμετοχής μπορείτε να το πληροφορηθείτε από την κάθε κατασκήνωση, ενώ οι περισσότερες κατασκηνώσεις έχουν συμβάσεις με μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών ταμείων. Ρωτήστε για πιθανά επιπλέον έξοδα (μαθήματα ιππασίας, μεταφορά κλπ.). Oι εγγραφές ξεκινούν από 1η Mαΐου. Επίσης, πολλοί δήμοι της Aττικής οργανώνουν -συχνά δωρεάν- κατασκηνωτικά προγράμματα.

Πού να απευθυνθείτε


•Yπουργείο Yγείας και Πρόνοιας, τηλ.: 210-52. 32.821.
•Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Kατασκηνώσεων (ΠEΛK), τηλ.: 210-38.06.177.
•Ένωση Λειτουργών Παιδικών Eξοχών (EΛΠE), τηλ.: 210-33.10.747 (για τη Bόρεια Eλλάδα).
 Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου