Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΦΑΣΙΑΣ




Ο Lyon (1998, σελ. 330-340) διακρίνει τρία αίτια για την εμφάνιση της αφασίας:
·         Διακοπή της ροής  του αίματος στον εγκέφαλο η οποία οφείλεται σε θρόμβωση, εμβολιασμό ή αιμορραγία και προκαλεί Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
·         Νεόπλασμα ή όγκος, ο οποίος μπορεί να εισβάλλει σε υγιείς περιοχές του εγκεφάλου και να προκαλέσει πρόβλημα καταστρέφοντας τα, μπορεί επίσης να πιέσει υγιείς εγκεφαλικούς ιστούς  (κατά την αύξηση του σε μέγεθος ) αυξάνοντας την ενδοκρινική  πίεση, ή ακόμα να προκαλέσει κάποια διακοπή στην ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να οδηγήσει αυτό σε ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο όγκος μπορεί να είναι καλοήθης (μηνιγγιού) ή κακοήθης (νευρογλοία ή αστροκύττωμα).
·         Εγκεφαλικό τραύμα. Διακρίνει τα ανοιχτά και τα κλειστά τραύματα. Τα ανοιχτά τραύματα, αναφέρονται σε μια πληγή η οποία έχει διαπεράσει το κρανίο και έχει καταλήξει στον εγκέφαλο (όπως π.χ. μια σφαίρα). Τα κλειστά τραύματα όμως, αναφέρονται σε τραύματα τα οποία δεν είναι διεισδυτικά (όπως για παράδειγμα ένα χτύπημα από μια μπάλα), αλλά και σε τραύματα γρήγορής παλινδρόμησης του εγκεφάλου (όπως το χτύπημα του κεφαλιού ενός μοτοσικλετιστή όταν χτυπάει στο πεζοδρόμιο).


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΜΕ ΜΗ ΡΕΟΝΤΑ ΛΟΓΟ (BROCA)
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΦΑΣΙΑ
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΦΑΣΙΑ ΜΕ ΡΕΟΝΤΑ ΛΟΓΟ (WERNICK)


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου