Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥΣ


Σε συνέχεια του άρθρου ΖΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΥ, το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στην πρόκληση των αριθμών για τους δυσλεκτικούς.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα δυσλεκτικό παιδί από τη σχέση του με τους αριθμούς δεν περιορίζονται μόνο στην ώρα της αριθμητικής ή της άλγεβρας. διεργασίες που για μη δυσλεκτικούς είναι διεργασίες ρουτίνας και θεωρούνται δεδομένες - όπως η ανάκληση της σειράς αριθμών ενός ταχυδρομικού κώδικα ή ενός αριθμού τηλεφώνου - αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για το δυσλεκτικό παιδί. Οι ασκήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο σοβαρές συνέπειες μπορεί να έχει μια αντιμετάθεση αριθμών.

  • Βρείτε μια διεύθυνση. Διαλέξτε ένα δρόμο κοντά στο σπίτι σας που δεν τον χρησιμοποιείτε συχνά. Πηγαίνετε με το αυτοκίνητό σας και ψάξτε να βρείτε τον αριθμό 17. Μετά, μπείτε στη νομαρχία, την εφορία ή κάποια άλλη μεγάλη δημόσια υπηρεσία και ψάξτε να βρείτε το γραφείο με αριθμό 22.
Όλοι μας κάποια στιγμή έχει χρειαστεί να ανοίξουμε ένα χάρτη για να βρούμε μια διεύθυνση ή να δούμε πως θα φτάσουμε στο σπίτι ενός φίλου. Στην άσκηση αυτή, όμως, έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε πως είναι να ψάχνεις κάτι που δεν είσαι βέβαιος ότι υπάρχει.

  • Πάρτε ένα "λάθος" αριθμό τηλεφώνου. Για να βιώσετε την αμηχανία και την απογοήτευση που νιώθει κανείς όταν κάνει επανειλημμένα το ίδιο λάθος, επιλέξτε έναν αριθμό τηλεφώνου που καλείτε συχνά και αντιμεταθέστε δύο από τα ψηφία του. Καλέστε τον αριθμό και όταν απαντήσει κάποιος, ζητήστε αμέσως συγγνώμη για τη λάθος κλήση.
  • Μπορείτε να συμπληρώσετε σωστά μια επιταγή; Γράψτε πρώτα τα δικά σας στοιχεία σε μια επιταγή για ένα μεγάλο ποσό. Στη συνέχεια φροντίστε να γράψετε άλλο  ποσό αριθμητικά και άλλο ολογράφως. Μετά πηγαίνετε στην τράπεζα και δοκιμάστε να εξαργυρώσετε  αυτήν την επιταγή. Μήπως η αντίδραση του ταμία για το λάθος σας κάνει να νιώσετε λίγο βλάκας; Ή ακόμη χειρότερα, μήπως σας αντιμετωπίζει σαν κομπιναδόρο που προσπαθήσατε να του τη "φέρετε";
  • Δοκιμάστε να κάνετε μια "άψογη" αποστολή. Πάρτε ένα ταχυδρομικό φάκελο και γράψτε λάθος τη διεύθυνση του παραλήπτη αντιμεταθέτοντας δύο ψηφία στο νούμερο της διεύθυνσης του και αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα. Ταχυδρομήστε την επιστολή  και περιμένετε να δει τι θα συμβεί. Τι μαντεύετε ότι θα γίνει;
  • Το ιατρικό ιστορικό σας "ασθενεί". Στην πρώτη επίσκεψη σας σε κάποιο γιατρό συμπληρώστε το ιατρικό σας ιστορικό γράφοντας λάθος ορισμένα νούμερα. Σκεφτείτε τι θα πείτε στη γραμματέα ή τη νοσηλεύτρια που θα διαπιστώσει ότι δεν είστε 205 κιλά, ούτε γεννημένος το 1955.


Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου