Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

6 ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ SPECIAL ΠΑΙΔΙΑ



Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε μια τάξη, οραματιζόμαστε παιδιά που κάθονται στα θρανία τους και ο δάσκαλος στο μπροστινό μέρος της αίθουσας που εξηγεί μια ιδέα ή διδάσκει το μάθημα. Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω σκέψη εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές τάξεις, η διδασκαλία εξελίσσεται για να ανταποκρίνεται στα διαφορετικά στυλ μάθησης.

Δεν είναι περίεργο πια να βλέπεις ένα δάσκαλο στο πάτωμα με τους μαθητές του, ενώ ασχολούνται με τη μάθηση. Ενώ οι παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας επιμένουν τα παιδιά να κάθονται στα θρανία τους, οι νεότερες μέθοδοι επιτρέπουν στα παιδιά να μετακινηθούν προκειμένου να μάθουν.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή θέση. Αυτές οι καρέκλες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας στο να διατηρήσουν την προσοχή στην τάξη. Εάν είστε γονέας, μπορείτε να εξετάσετε τις λύσεις αυτές για το δωμάτιο του παιδιού σας.

1.      Καρέκλες που κινούνται

Μπορείτε να πάρετε μια μπάλα γυμναστικής, ή μια μπάλα καρέκλα ή ένα κουνιστό μαξιλάρι. Οποιαδήποτε από αυτές τι λύσεις  επιτρέπει στα παιδιά να καθίσουν σε μια λιγότερο σταθερή επιφάνεια στο γραφείο τους. Μπορείτε να πάρετε ένα μαξιλάρι που κλίνει προς τα εμπρός για μια πιο ενεργή θέση μάθησης ή ένα με gel στο εσωτερικό για μια διαφορετική αίσθηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καρέκλα μπάλα φουσκωμένη με αέρα ή με ελαφρώς λιγότερο αέρα όσο μια αγκαλιά. Τα κουνιστά μαξιλάρια και οι καρέκλες μπάλες επιτρέπουν στα παιδιά να κινηθούν, ενώ μαθαίνουν χωρίς να διαταράσσεται η τάξη.

2.      Ώρα για το πάτωμα

Η θέση  κάτω στο πάτωμα μπορεί να είναι παραγωγική  κατά τη διάρκεια των συνεδριών που απαιτούν ομαδική εργασία, δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Το πάτωμα στην πραγματικότητα λόγω των μυών δημιουργεί μια κατευναστική επίδραση. Καρέκλες πουφ, μαξιλάρια είναι εξαιρετικά.

3.      Όρθιος για να μάθω

Μερικά παιδιά απλά δεν μπορούν να καθίσουν. Δοκιμάστε να βάλετε ένα κουνιστό μαξιλάρι ή έναν πίνακα ισορροπίας κάτω από τα πόδια τους, ενώ στέκονται για να συμμετάσχουν τα σώματά τους και το μυαλό τους.

4.      Ποδήλατο και Διαβάστε
Στη σκέψη, ίσως να θέλετε να ζητήσετε μεταχειρισμένα ποδήλατα. Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν ποδήλατο και να διαβάζουν. Μπορείτε να πάρετε την πραγματική άσκηση στα ποδήλατα από να κάθονται στο πάτωμα στα πόδια τους.

5.      Αγχολυτικά αντικείμενα που βοηθούν
Είτε αντικείμενα για το πόδι ή το χέρι  μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καθίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στόκος, squishy μπάλες και μικρά αγχολυτικά αντικείμενα που απασχολούν τα χέρια. Δοκιμάστε ζώνες αντίστασης γύρω από τα πόδια των καρεκλών για ένα εύκολο αγχολυτικό αντικείμενο.

6.  Bungee Chairs

Εξακολουθούν να θέλουν μια καρέκλα; Δοκιμάστε κάποιες εναλλακτικές καρέκλες στην τάξη σας. Δεν χρειάζεται να εξοπλίσετε το σύνολο της τάξης. Μόνο μία ή δύο διαφορετικές καρέκλες μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Οι Bungee καρέκλες είναι πολύ  ελαστικές.


Η εξεύρεση της σωστής καρέκλας είναι πολύ σημαντική για την τάξη, αλλά να θυμάστε να δώσετε στα παιδιά σας άφθονο χρόνο για να κινηθούν. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητά τους να καθίσουν, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Και, τέλος, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα ανταμοιβής, για την ενθάρρυνση της καλής στάσης του σώματος.


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου