Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

6 ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ




Η Άνοιξη έχει ξεκινήσει! Αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που προσφέρεται για εξωτερικές δραστηριότητες, αυτή είναι η άνοιξη! Ο καιρός είναι ευχάριστος κι ακόμη όταν δεν είναι, μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό το πλεονέκτημα  των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανέμορφης εποχής του χρόνου.

Ήχοι, εικόνες και συναισθήματα είναι στο αποκορύφωμά της θεραπευτικής  αξίας τους και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε έξω. Αλλά πριν το κάνετε, παρουσιάζονται αγαπημένες, ανοιξιάτικες,  υπαίθριες δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορείτε να μεγιστοποιήσετε το χρόνο που περνάτε με τη Μητέρα Φύση.

1.  Δρόμος μετ’ εμποδίων

Η ύπαιθρος παρέχει το πιο φοβερό από τα μαθήματα εμποδίων. Άλματα πάνω από εμπόδια, τρέξιμο γύρω από ένα θάμνο, και αγκάλιασμα ενός δέντρου και φυσικά η απόλαυση  της σκιά του! Δεν χρειάζεστε εξοπλισμό, γιατί μπορείτε να βρείτε τα εμπόδια στη φύση. Να είστε δημιουργικοί και αφήστε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν  να φτιάξετε το δρόμο μετ’ εμποδίων.


2. Επικεφαλής στην παιδική χαρά

Ποιος δεν αγαπά την παιδική χαρά; Αν τα παιδιά παρουσιάζουν αισθητηριακές δυσκολίες, ίσως η παιδική χαρά να είναι ένα μέρος που αποφεύγουν να επισκέπτονται. Ωστόσο, η παιδική χαρά είναι ένα ιδανικό μέρος για τα παιδιά να εργαστούν στον αδρό συντονισμό, την ισορροπία, τον αιθουσαίο προσανατολισμό, την εμπιστοσύνη και τις κοινωνικές δεξιότητες. Αν και δεν χρειάζεται να αιωρούνται, μείνετε κοντά για την ασφάλεια και να ενθαρρύνετε νέες δεξιότητες.

3. Κρυφτό


Αυτό το παιχνίδι απλά ποτέ δεν παλιώνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να παίξουν  τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μικρά παιδιά γελούν όταν μπορούν να σας βρουν πίσω από ένα δέντρο. Μπορείτε να ενσωματώσετε την καταμέτρηση, ενεργοποιήστε την οπτική αντίληψη.

4. Κυνήγι Θησαυρού

Κάντε μια λίστα και στείλετε τα παιδιά σας για να βρείτε τα στοιχεία που παρατίθενται. Βελόνες πεύκων, πέτρες, ξύλα, φύλλα και είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο «Κυνήγι του Θησαυρού». Ή ένα πραγματικό κυνήγι και ένας τόπος με  σημειώσεις σε διάφορα εξωτερικά σημεία. Κάθε στοιχείο μπορεί να κατευθύνει τα παιδιά σας σε μια νέα θέση και στο τέλος μπορείτε να έχετε ένα θησαυρό. Μπορείτε να κατεβάσετε ακόμα και το Geocache app και να ανακαλύψετε ένα πραγματικό κρυμμένο θησαυρό με τα παιδιά σας που να μην απέχει πολύ από το κατώφλι σας.


5. Νερό Θεραπεία

Φυσικά νομίζετε ότι ίσως αυτή η δραστηριότητα αναφέρεται σε μια πισίνα, αλλά πρόκειται για βροχή! Περιμένετε τη βροχή και στείλετε τα παιδιά σας έξω. Με τα ρούχα ή μαγιό, δεν έχει σημασία. Δώσε τους μια ομπρέλα ή αφήστε τα απλά να μουλιάσουν. Δώστε τους κάδους για τη συλλογή του νερού και μια σκούπα για να πλατσουρίζουν. Η βροχή παρέχει μια εκπληκτική εμπειρία αισθήσεων ολοκλήρωσης.

6. Ρόδες


Ποδήλατα, σκούτερ και skateboards ενθαρρύνουν την ισορροπία, τον κινητικό σχεδιασμό και τη γραμμική επιτάχυνση, όλες απαραίτητες για την αποτελεσματική επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων. Βεβαιωθείτε ότι φορούν τα κράνη τους!

Προσοχή

Παρακαλώ μην αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς επίβλεψη σε εξωτερικούς χώρους! Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια τους προστατεύονται με κατάλληλα παπούτσια για την ύπαιθρο και έχει εφαρμοστεί άφθονο αντηλιακό. Τότε είστε έτοιμοι για υπέροχες στιγμές στην ύπαιθρο!





Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου