Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΔΙΣΧΙΔΗΣ ΡΑΧΗ



Είναι μια συνήθης συγγενής ασθένεια, κατά την οποία το οστέινο περικάλυμμα της σπονδυλικής στήλης δεν καλύπτει πλήρως το νευρικό σωλήνα, αλλά αφήνει ένα άνοιγμα στο κατώτερο τμήμα της οσφυϊκής ζώνης. Η δισχιδής ράχη συνοδεύεται συνήθως και από υδροκεφαλία, δηλαδή αύξηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού που προξενεί διερεύνηση της κρανιακής κοιλότητας. Η δισχιδής ράχη εκδηλώνεται με τρεις μορφές:


·         Ως Λανθάνουσα Δισχιδής ράχη. Παρουσιάζει μια τούφα με τρίχες στο άνοιγμα της οσφυϊκής ζώνης. Είναι η πιο ελαφρά μορφή νευρολογικής πάθησης.
·         Ως Μηνιγγοκήλη. Αναπτύσσεται μια κύστη με υγρό στο σημείο της οσφυϊκής ζώνης. Συνήθως δεν παρατηρείται κάποια νευρολογική ανικανότητα.
·         Ως Μυελομηνιγγοκήλη. Έχει διαμορφωθεί το μηνιγγικό σακίδιο που περιέχει υγρό και νευρικές απολήξεις. Είναι η συνηθέστερη μορφή δισχιδούς ράχης. Συνοδεύεται συνήθως από παράλυση των κάτω άκρων, ακράτεια και έλλειψη ελέγχου των σφιγκτήρων.
Τα παιδιά με δισχιδή ράχη και υδροκεφαλία παρουσιάζουν πολλά προβλήματα (αισθητηριακές δυσλειτουργίες, ακράτεια, κινητικά προβλήματα, αντιληπτικές δυσκολίες κ.ά.) που επηρεάζουν την όλη ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη συμπεριφοράς τους. Ιδιαίτερα επηρεάζουν τη σχολική φοίτηση.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η δισχιδής ράχη;

Ευτυχώς η συχνότητα εμφάνισης της δισχιδούς ράχης έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των συμπληρωμάτων φυλλικού οξέως που λαμβάνονται από τις γυναίκες την περίοδο της σύλληψης και κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Παρόλη την διακύμανση της συχνότητας εμφάνισης της δισχιδούς ράχης ανάμεσα στις χώρες, περίπου 8 από τα 10.000 νεογέννητα έχουν δισχιδή ράχη.

Για αυτόν το λόγο προτείνεται συχνά σε γυναίκες που κυοφορούν η λήψη φυλλικού οξέος. Η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος έχει μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της δισχιδούς ράχης κατά 30% περίπου τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Η πιθανότητα εμφάνισης της δισχιδούς ράχης στο δεύτερο παιδί σε μία οικογένεια, αν το πρώτο παιδί γεννήθηκε με δισχιδή ράχη, αυξάνεται σε 5%. Σε περίπτωση που δυο παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτή την πάθηση, ο κίνδυνος να εμφανιστεί και στο τρίτο παιδί είναι 15%.



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου