Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Εισαγωγικές ασκήσεις αναπνοής








1.      Στέκοντας μπροστά από ένα μακρύ καθρέφτη
(εάν είναι δυνατών) τοποθετήστε τα χέρια γύρω από κάθε αρχική θέση. Το ανάλαφρο συναίσθημα περιγράφεται καλύτερα ως «σκληρό αλλά ελαφρύ». πλευρά της μέσης, με τα δάχτυλα να τεντώνουν  και να δείχνουν προς το κέντρο της μέσης, οι αντίχειρες να είναι προς τα πίσω και να δείχνουν την πλάτη. Πιέστε σταθερά με τα χέρια, σαν να προσπαθούν να συναντηθούν στη μέση, και αναπνεύστε προς τα έξω. Διατηρήστε  τη θέση των  χεριών  και  πάρτε  μια  βαθιά  αναπνοή, αισθανόμενος την  πλευρική  και μπροστινή επέκταση  και  κοιτάξτε το κενό  μεταξύ  των άκρων των δάχτυλων να αυξάνονται στον καθρέφτη. Συγχρόνως ελέγξτε τη κίνηση  των ώμων - δεν πρέπει να υπάρξει καμία αδικαιολόγητη κίνηση του άνω στήθους ή ώμων.

2.      Ξαπλώστε στο  πάτωμα  με το κεφάλι στηριζόμενο με τρόπο που  να ανακουφίζει την πίεση και την κλίση των γονάτων για να αποβάλει την πίεση στη πλάτη. Τοποθετήστε ένα βαρύ βιβλίο στη μέση του σώματος και έπειτα, κρατώντας τους ώμους στο πάτωμα, αναπνεύστε βαθιά. Η διαφραγματική  κίνηση θα γίνει πιο ορατή όσο η μέση του σώματος και το βιβλίο φαίνονται να σηκώνονται

3.      Στέκοντας μπροστά από έναν μακρύ καθρέφτη, τοποθετήστε ένα χέρι στη μέση του σώματος και ασκήστε κάποια μικρή πίεση προς το εσωτερικό. Αναπνεύστε μέσα και ελέγξτε την εξωτερική κίνηση της μέσης του σώματος, διατηρώντας μια χαλαρωμένη στάση του σώματος χωρίς την αδικαιολόγητη κίνηση στο άνω στήθος ή τους ώμους. Εκπνεύστε με ένα /φ/ νιώθοντας  τα χέρια να κινούνται προς το εσωτερικό. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές, σημειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το χέρι κινείται  έξω καθώς η αναπνοή πηγαίνει  μέσα.
4.      Ξεκινήστε με τα πόδια ελαφρώς χώρια και τα χέρια έξω προς τα πλάγια. Σε μια εκπνοή, ρίξτε τα χέρια και έπειτα μετακινείστε τις παλάμες επάνω έτσι ώστε να είναι στο επίπεδο των ματιών μπροστά από το σώμα. Επιτρέψτε στα γόνατα  να κάμψουν καθώς τα χέρια  κινούνται μπροστά. Ρίξτε τα χέρια κάτω και  έπειτα μετακινείστε τα πίσω μέχρι την αρχική τους θέση . Παρατηρήστε πώς η αναπνοή ρέει ελεύθερα πίσω στο στήθος. Δεν είναι απαραίτητο να λαχανιάσετε. Επιστρέψτε τα χέρια στην μπροστινή τους θέση  κατά την εκπνοή. Κρατήστε τη κίνηση ομαλή και τα γόνατα  λυγισμένα. Διατηρήστε τη δράση για 20 ταλαντώσεις - έχοντας πάντα επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η αναπνοή εισάγεται στο σώμα εύκολα και φυσικά. 
 

Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

grafwnimata.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου