Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


1.    Στέκοντας με τα πόδια ελαφρώς χώρια το βάρος  ισορροπείται . Τα γόνατα πρέπει να χαλαρώσουν, ελαφρώς ισιωμένα αλλά αρκετά εύκαμπτα για να επιτρέψουν κάποια μετακίνηση. Οι μηροί πρέπει να είναι χαλαροί και η λεκάνη ισορροπημένοι. Υψώστε τα χέρια επάνω από το κεφάλι
αλλά μην τα επεκτείνετε στο όριό τους. Συμπλέξτε τα δάχτυλα αρκετά σταθερά με το πίσω μέρος των χεριών που δείχνουν προς το ανώτατο όριο. Διατηρήστε αυτήν την θέση αλλά αντιστρέψτε τα χέρια έτσι ώστε, ακόμα συμπλεγμένα, να είναι τώρα η παλάμη προς τα πάνω στο ανώτατο όριο. Τώρα αρχίστε να μετακινείται τα χέρια προς το ανώτατο όριο νιώθοντας την ύψωση των πλευρών. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία τρεις ή τέσσερις φορές. Πάλι παρατηρήστε το διάστημα μεταξύ των χαμηλότερων πλευρών και των ισχίων.

 

2.    Στέκοντας με τα πόδια ελαφρώς χώρια το βάρος ισορροπείται. Τα γόνατα πρέπει να χαλαρώσουν αλλά να είναι εύκαμπτα, οι μηροί πρέπει να είναι χαλαροί και η λεκάνη ισορροπημένη. Υψώστε τα χέρια επάνω από το κεφάλι και τεντώστε προς το ανώτατο όριο όσο το δυνατόν υψηλότερα, αλλά χωρίς  να σηκώσετε τα πόδια από το πάτωμα σε περίπτωση υπερβολικής ισορροπία. Διατηρήστε αυτό το τέντωμα για περίπου 30 δευτερόλεπτα και έπειτα αρχίστε αργά να χαμηλώνετε τα χέρια. Επιτρέψτε στο κεφάλι να ακολουθήσει αυτήν την κίνηση. Η προς τα κάτω κίνηση των χεριών και των ώμων θα τραβήξει αργά το κεφάλι προς τα κάτω και το βάρος του κεφαλιού θα ενθαρρύνει τη σπονδυλική στήλη για να κάμψει. Ακολουθώντας αυτή την κίνηση διπλώστε στη μέση και κάμψτε στα γόνατα έτσι ώστε τα χέρια να ταλαντεύονται ελεύθερα προς το πάτωμα. Κρατήστε αυτήν την θέση και έπειτα βαθμιαία ισιώστε σπόνδυλο προς σπόνδυλο, μέχρι το απόλυτο όρθιο κέρδος. Ελέγξτε τη κίνηση της σπονδυλικής στήλης έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πέρα από-διόρθωση και η χαλαρωμένη μορφή του «ς» να διατηρείται.


3.    Τα χέρια τοποθετούνται σε επίπεδο του μέσου στέρνου στην αρχική θέση για το κλασικό πρόσθιο στην κολύμβηση. Είναι σημαντικό ότι οι ώμοι δεν υψώνονται και ότι οι αγκώνες είναι επίπεδοι. Καθώς η αναπνοή μπαίνει στο σώμα τα χέρια κινούνται προς τα εμπρός και έπειτα έξω προς τις πλευρές, κρατώντας την κάμψη στον αγκώνα. Σε αυτό το σημείο η κίνηση στα πλευρά, καθώς κινείται ελαφρώς προς τα πάνω και εξωτερικά, μπορεί να γίνει αισθητή. Δεδομένου ότι η αναπνοή αποβάλλεται, τα χέρια επιστρέφουν στην αρχική θέση. Αυτή η άσκηση πρέπει να γίνει 10 φορές, αυξάνοντας  20 φορές κατά τη διάρκεια διάφορων ημερών.
Στέκοντας  με έναν ισορροπημένο τρόπο, υψώστε τα χέρια στο επίπεδο του μέσου στέρνου, σαν να κρατάτε μια μεγάλη μπάλα παραλίας, με να αγγίξει άκρων δακτύλου και τα όπλα που κάμπτονται. Κατόπιν απλώστε αργά τα χέρια έξω προς το πλάι. Δεδομένου ότι τα πλευρά επεκτείνονται, η αναπνοή ρέει προς το εσωτερικό.  


Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ασκήσεις για χαλάρωση

Διαβάστε επίσης το άρθρο: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Εισαγωγικές ασκήσεις αναπνοής



Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ασκήσεις για Αντήχηση

Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

grafwnimata.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου