Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΜΑΜΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου. Από ποια ηλικία μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα ναρκωτικά και ποιες είναι οι κατάλληλες λέξεις.



Τα ναρκωτικά δεν είναι παρά μία αφηρημένη λέξη για τα παιδάκια της ηλικίας των 5 – 8 ετών. Γενικά δεν γνωρίζουν τα ονόματα των παράνομων ναρκωτικών, όπως μαριχουάνα ή κοκαΐνη ή ηρωίνη και ασφαλώς αγνοούν τελείως την ύπαρξη τους. Στην ηλικία αυτή επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα και εκτός, εάν η χρήση ναρκωτικών είναι κάτι που συμβαίνει γύρω τους, δεν το αντιλαμβάνονται. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε συζήτηση για χρήση ναρκωτικών είναι πιο αποτελεσματική, όταν αφορά τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή πραγμάτων που βλάπτουν το σώμα τους.
          Αυτή όμως είναι η κατάλληλη στιγμή, για να βοηθήσετε το παιδάκι σας να αναπτύξει τις σωστές ικανότητες λήψης αποφάσεων και τις πραγματικές αξίες στη ζωή, που μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα για να αντισταθεί στα ναρκωτικά. Αν το παιδί δεν μάθει από σας τις αξίες και τα πιστεύω σας, δεν θα ξέρει τι είναι και θα διαμορφώσει τη δική του άποψη, σύμφωνα με ότι ακούει από τους φίλους του και την τηλεόραση. Έτσι επωφεληθείτε από την ηλικία αυτή για να διδάξετε το παιδί σας τι είναι σωστό. Οι ειδικοί λένε: « στην ηλικία αυτή αν οι γονείς πουν αυτό είναι κακό, τα παιδιά πιστεύουν ότι πράγματι είναι κακό.»


Πώς να μιλήσετε γι’ αυτό


Συζήτησε τους κινδύνους με τρόπο που μπορεί να αντιληφθεί. Δεν χρειάζεται να του πείτε τα ονόματα των ναρκωτικών. Απλά αναφέρεται τα τσιγάρα και πείτε: «θυμάσαι τι κακό κάνουν τα τσιγάρα στο σώμα μας; Υπάρχει λοιπόν μία ουσία μέσα σε αυτά που μας κάνει κακό. Πολλές φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και άλλες ουσίες, (φάρμακα) που μπορούν να μας βλάψουν. Όπως επίσης αν τα παίρνουμε χωρίς την συμβουλή του γιατρού μας.»

Να είστε προσιτοί


Εάν μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει κάποια σοβαρή συζήτηση με το παιδί σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε όλες τους τις ερωτήσεις, προσεκτικά και ήρεμα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές. Μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο γυμνάσιο και θα αρχίσει να έχει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, είναι πολύ καλό να ξέρει ότι μπορεί να συζητήσει τα πάντα μαζί σας.

Μιλήστε για την καλή υγεία


Όταν μετά το σχολείο, σας ζητάει για δέκατη φορά να του δώσετε γλυκό, μην φωνάξετε: «σου έχω πει όχι γλυκά πριν το φαγητό», αλλά βεβαιωθείτε ότι η απάντησή σας επικεντρώνεται στην υγεία και τη καλή διατροφή και ήρεμα πείτε ακόμη μια φορά, ότι η ζάχαρη δεν του κάνει καλό, καταστρέφει τα δόντια, δεν το κάνει πιο δυνατό και τα πολλά γλυκά δεν αφήνουν χώρο στο στομάχι για την υγιεινή και σωστή τροφή. Αν λοιπόν ξέρει τη σημασία της σωστής φροντίδας του σώματος, σε μεγαλύτερη ηλικία είναι λιγότερο πιθανό να θέλει να διακινδυνεύσει από τη χρήση ναρκωτικών.


Διδάξτε του πώς να λέει όχι.


Αν το παιδί σας στην ηλικία αυτή μάθει να υποστηρίζει τις θέσεις του με αυτοπεποίθηση, θα μπορέσει πιο εύκολα αργότερα να αντέξει την πίεση των συνομήλικων εφήβων να δοκιμάσει ναρκωτικά. Ακούστε προσεκτικά και με σεβασμό τη γνώμη του ακόμη και όταν διαφωνείτε. Μην πείτε: «Τι γελοία ιδέα είναι αυτή ή μη διαφωνείς μαζί μου». Οι έφηβοι είναι ανασφαλείς, κάνουν την επανάσταση τους και είναι δύσκολο να λάβουν σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις σας.

Βεβαιωθείτε ότι οι αξίες σας είναι σαφείς.


Μπορεί να πιστεύετε ότι το παιδί σας γνωρίζει τις πεποιθήσεις σας σχετικά με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες επικίνδυνες ουσίες, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε τη δική σας σαφή διαβεβαίωση. Δείξτε ότι έχετε την αυτοπειθαρχία για να το βοηθήσετε να αντέξει τους κινδύνους των ναρκωτικών όταν θα μεγαλώσει.

Δεν χρειάζονται «κηρύγματα». Απλά κάποια στιγμή που απολαύσατε ένα ωραίο παγωτό πείτε: «ήταν πολύ γευστικό και αρκετή ποσότητα. Αν έτρωγα περισσότερο θα ήταν κακό για το σώμα μου και ίσως με έκανε να νοιώσω άσχημα».

Καθησυχάστε το παιδί σας, δείχνοντας ότι το επιδοκιμάζετε.

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην χρήση ναρκωτικών όταν τους λείπει η αυτοεκτίμηση, η προσοχή και η αγάπη σας.
«Χτίστε» γερά θεμέλια γύρω από το μικρό σας. Να του λέτε πολύ συχνά πόσο πολύ το αγαπάτε και να το επαινείται κάθε φορά που αξίζει.

Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου