Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΥ



Υπάρχουν τρία είδη τραυλισμού
,ο εξελικτικός , ο τραυματικός και ο υστερικός.
  1. Εξελικτικός τραυλισμός:  Είναι ο πιό συχνός και παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία. Ξεκινάει απο αθώες επαναλήψεις συλλαβών ή κομπιάσματα στην αρχή της λέξης.
  2. Τραυματικός τραυλισμός : Παρουσιάζεται κυρίως σε μεγάλους και γέρους ανθρώπους ύστερα απο δυνατούς ψυχικούς και σωματικούς κλονισμούς.  Πολλές φορές οι γονείς λένε πως η αιτία του τραυλισμού του παιδιού τους είναι ένα χτύπημα ή ένα τρόμαγμα. Τις περισσότερες φορές όμως εδώ πρόκειται για εξελεκτικό τραυλισμό. Ο τραυματικός και ο εξελικτικός τραυλισμός διαφέρουν. Ο εξελικτικός τραυλισμός προχωρεί σε βαρύτερα και παράξενα συμπτώματα, ο τραυματικός αμέσως με την ψυχική προβολή παρουσιάζεται με ισχυρά συμπτώματα και ύστερα γρήγορα εξασθενεί. Η θεραπεία του περιορίζεται σε ένα γενικό ησύχασμα.
  3. Υστερικός τραυλισμος:  παρουσιάζεται ξαφνικά ύστερα απο συχνούς ψυχικούς ερεθισμούς ή ξεκινάει απο υστερική αφωνία, αλαλία, κώφωση.  Στα παιδιά ξεκινάει απο μίμηση, παρουσιάζεται ακόμα και στο ψυθίρισμα και στο τραγούδι και είναι συλλαβικός (μημημημητερα). 
Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου