Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

6 ΜAIOY - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας


           
            Δυστυχώς, τα παραπανίσια κιλά ενός παιδιού δεν γίνονται ύψος... «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν δίαιτα», σε καμία βέβαια περίπτωση
αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό το επιπλέον βάρος. Αντίθετα, υπάρχουν συστάσεις σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία. Δύο είναι οι παράμετροι παρέμβασης, πρώτον η προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους.

Δίαιτα & Παιδί


            Πρωταρχικός μας στόχος είναι να εκτιμηθεί αν  το παιδί μας είναι υπέρβαρο, παχύσαρκο κλπ. σε σχέση με τις καμπύλες ανάπτυξης της χώρας μας (υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού). Αν το παιδί βρίσκεται μεταξύ της 85ης και της 94ης εκατοστιαίας θέσης στις καμπύλες αυτές, είναι υπέρβαρο και όταν βρίσκεται από την 95η θέση και πάνω, θεωρείται παχύσαρκο. Τι κάνουμε τότε;


Μέχρι τα 2 χρόνια δεν αναγνωρίζεται η ανάγκη ενός παιδιού να χάσει βάρος όμως είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε την ανάπτυξή του.

Από την ηλικία των 2 μέχρι των 5 ετών, είτε το παιδί είναι υπέρβαρο είτε παχύσαρκο, οι ειδικοί συνιστούν να προσπαθήσει να διατηρήσει το βάρος ή να μειώσει το ρυθμό αύξησής του. O μόνος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να περιοριστεί η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει το παιδί.
Από 6 έως 11 ετών, όταν το παιδί είναι υπέρβαρο, συστήνεται η διατήρηση του σωματικού βάρους. Όταν είναι παχύσαρκο, συστήνεται η απώλεια του σωματικού βάρους κατά μισό κιλό το μήνα, ενώ όταν είναι πάρα πολύ παχύσαρκο (και συχνά η παχυσαρκία συνοδεύεται από προβλήματα με αυξημένα λιπίδια στο αίμα κλπ.), τότε η σύσταση είναι η απώλεια να μην ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα.
Από τα 12 έως τα 18, όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο, συστήνεται η απώλεια μισού κιλού το μήνα περίπου, ενώ όταν είναι παχύσαρκο, θα πρέπει να χάνεται περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.


Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών



            Η εκμάθηση των παιδιών για σωστή διατροφή είναι συχνά πολύ δύσκολη. Οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν σχετικά με το τι θα φάνε τα παιδιά τους, πότε θα το φάνε και σε ποιά ποσότητα.

            Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς ελέγχουν λιγότερο τις διατροφικές τους συνήθειες είναι σε θέση από μόνα τους να τις ελέγξουν.


            Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πρακτικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά.
 


1. Τρώτε μαζί με το παιδί σας.
2. Σερβίρεται τα γεύματα και τα σνάκ σε προκαθορισμένες και προγραμματισμένες ώρες
3. Παρέχετε καλές επιλογές υγιεινών τροφίμων που θα επιτρέπουν στο παιδί σας να επιλέξει το πόσο πολύ θα φάει.

4. Μην κατατάσετε τα φαγητά σε «καλά» και «κακά». Όλα τα φαγητά που καταναλώνονται με μέτρο, ακόμα και τα γλυκά και τα ζαχαρωτά επιτρέπονται.
5. Τα παιδιά χρειάζονται μικρότερες ποσότητες φαγητού από τους ενήλικες.
6. Ποτέ να μην επιμένετε στο παιδί σας να «καθαρίσει» το πιάτο του. Αυτό δεν βοηθάει και πολλές φορές μπορεί να αποβεί επιβλαβές για τις μελλοντικές διατροφικές του συνήθειες.
7. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν είδος επιβράβευσης, τιμωρίας, δωροδοκίας ή απειλής.

8. Προσπαθήστε να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία επιλογής υγιεινών τροφίμων πέρνωντάς το μαζί σας στο super market και δίνοντας του τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να διαλέξετε τρόφιμα.
9. Να είστε πρότυπο για το παιδί σας.

Μερικές από τις σημαντικότερες συνήθεις είναι:
. Τρώτε πρωινό

. Τρώτε φρούτα και λαχανικά

. Τρώτε υγιεινά σνακ
10. Παραμείνετε ψύχραιμοι εάν το παιδί σας αφήσει μια μερίδα ή ένα ολόκληρο γεύμα άθικτο.
11. Να είστε ρεαλιστές. Να γνωρίζετε πότε να τελειώσετε ένα γεύμα ώστε να είστε ήρεμοι και όχι να φωνάζετε.
12. Μην το παρακάνετε. Είναι έως ένα βαθμό σημαντικό να διατηρείτε το, λίπος, το κορεσμένο λίπος και την χοληστερόλη στα συνιστώμενα επίπεδα στη διατροφή του παιδιού σας.
13. Ενθαρρύνεται και μην πιέζετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα φαγητά. Εάν ένα φαγητό απορριφθεί από το παιδί σας, μην εστιάσετε σε αυτή την περίπτωση.


            Τα παρακάτω είναι κάποιες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε στο παιδί σας νέα φαγητά:


. Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας πεινάει πραγματικά
. Προσφέρατε τα φαγητά σε μορφή που είναι ελκυστική στα παιδιά όπως finger foods, σε σχήμα ζώου, με χρωματιστά φρούτα και λαχανικά για γαρνιτούρα
. Σερβίρετε μαζί με το νέο φαγητό και κάποιο αγαπημένο του
. Προσφέρετε υγιεινά dipping sauce μαζί με το φαγητό. Τα παιδιά λατρεύουν αν βουτάνε το φαγητό τους σε υγιεινή sauce
. Αφήστε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν και τα κρύα φαγητά να ζεσταθούν.. Προσπαθήστε να σερβίρετε τα φαγητά σκέτα

. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό παρασκευασμένο με διαφορετικούς τρόπους.

. Κάντε συνδυασμούς. Π.χ. Συνδυάστε φρούτα, παγωτό και γάλα ή γιαούρτι στο μπλέντερ για ένα δροσιστικό χυμό που θα απολαύσετε και οι δύο σας.
. Εμπλέξτε το παιδί σας στην παρασκευή του φαγητού.

. Σχεδιάστε ένα χαμογελαστό πρόσωπο στην κορυφή του φαγητού χρησιμοποιώντας λωρίδες τυριού ή λωρίδες κάποιου άλλου αγαπημένου φαγητού
. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει λίγο από το νέο φαγητό. Μην το πιέσετε.
.Θυμηθείτε να κόβετε σε μικρά κομματάκια τα σκληρά φαγητά για τα μικρά παιδιά ώστε να αποφύγετε ατυχήματα κατά την κατάποση.


Να τρώει γλυκά;


            Στα παιδιά οι τροφές που απαγορεύονται γίνονται ακόμα πιο επιθυμητές. Θα μπορούσαμε να του επιτρέπουμε να τα τρώει, αλλά όχι καθημερινά. Ένα παιδί που έχει παραπανίσια κιλά θα μπορούσε να καταναλώνει για παράδειγμα ένα γλυκό, παγωτό ή σοκολάτα 2 φορές την εβδομάδα αντί για απογευματινό σνακ. Αντίστοιχα, διάφορες άλλες τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα πατατάκια κλπ., που όμως είναι συνδυασμένα στο μυαλό των παιδιών με θετικές στιγμές (π.χ. πάρτι, διακοπές), δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά να καταναλώνονται με μέτρο σε ειδικές περιστάσεις.


Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου