Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

6 ΜΑΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος


          Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας. Σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από άσθμα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

          Άγνωστοι είναι όμως οι μηχανισμοί που εμπλέκονται και βοηθούν την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου. Στο άσθμα
οι βρόγχοι στενεύουν με συνέπεια ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από αυτούς και να ανασάνουμε. Η στένωση των βρόγχων οφείλεται κυρίως σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες και προκαλείται φλεγμονή. Βροχοσπασμός, οίδημα και βλέννα είναι το αποτέλεσμα αυτής φλεγμονής.

          Όταν αναφερόμαστε στο άσθμα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι δεν μιλάμε για ένα μεταδοτικό νόσημα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι βλάβες που προκαλεί είναι αναστρέψιμες.

          Τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα του άσθματος γενικότερα.

 

Διάγνωση βρεφικού και παιδικού άσθματος

          Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος στη βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία (βρεφικό και παιδικό άσθμα) είναι συχνά δύσκολη και βασίζεται περισσότερο στην κλινική εμπειρία του ιατρού και το ιστορικό του παιδιού. Συχνά επεισόδια συριγμού που βελτιώνονται θεαματικά μετά από χορήγηση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων κορτικοειδών αυξάνουν τις πιθανότητες ύπαρξης άσθματος. Ιδιαίτερα, επεισόδια συριγμού συχνότερα από ένα το μήνα, συριγμός ή βήχας στο παιχνίδι, νυκτερινός βήχας σε περιόδους ελεύθερες από ιώσεις, συμπτώματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται και μετά την ηλικία των 3 ετών, θέτουν με μεγάλη πιθανότητα τη διάγνωση του βρεφικού και παιδικού βρογχικού άσθματος.  

Γενικές συμβουλές:

·         Περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση του παιδιού σε αλλεργιογόνα (εφόσον υπάρχει αλλεργία σε κάτι)

·         Αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σε καπνό και απαγορέψτε το κάπνισμα εντός του σπιτιού και του αυτοκινήτου

·         Μειώστε την έκθεση στα ακάρεα της σκόνης

·         Βάλτε ειδικά καλύμματα στα μαξιλάρια, το στρώμα και τα μαξιλάρια που προστατεύουν από τις αλλεργίες

·         Πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό μια φορά την εβδομάδα

·         Καθαρίζετε τακτικά

·         Πλένετε τα χαλιά συχνά και αποφύγετε τη χρήση τους

·         Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κουρτίνες που μαζεύουν πολλή σκόνη ή πλένετέ τις συχνά.

·         Μην χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα όταν το παιδί βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο

·         Ξεσκονίζετε συχνά το σπίτι με ένα βρεγμένο πανί

·         Φυλάξτε όλα τα ρούχα στα συρτάρια και κρατήστε τα κλειστά.

·         Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσετε μακριά την υγρασία

·         Αλλάζετε τακτικά φίλτρα για τα κλιματιστικά

          Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του The New England Journal of Medicine, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροτικό περιβάλλον και έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερο αριθμό μικροοργανισμών εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος. Αυτό έχει να κάνει αφενός με τη μειωμένη έκθεση αυτών των παιδιών σε λοιμώδεις περιβαλλοντικούς παράγοντες και αφετέρου με την παραπάνω έκθεση σε συμβιωτικούς μικροοργανισμούς που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ωριμάσει και να αντισταθεί σε αλλεργικά νοσήματα.

          Έτσι, στο πλαίσιο της πρόληψης, γίνεται κατανοητό πως όσο περισσότερο βρίσκεται το παιδί σε καθαρό, φυσικό περιβάλλον τόσο καλύτερα θα λειτουργούν οι πνεύμονές του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να είναι κλεισμένο «σε γυάλα» και να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με μικρόβια.

Το άσθμα όταν το παιδί μπει στην εφηβεία, συνήθως υποχωρεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής του δεν θα ξαναεμφανιστεί.

 

 

Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός

Καραμπά Αργυρώ – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου