Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

4 ΜΑΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου


                 


  Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου.

Ο Φρόιντ υποστηρίζει πως το γέλιο
απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που μένουν φυλακισμένες στον οργανισμό μας, ευεργετώντας τον.  Ο Νίτσε γράφει πως ο άνθρωπος που γελά, προστατεύει την πνευματική του υγεία, από το φόβο και την οργή.


          Η αίσθηση του χιούμορ αρχίζει να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία ενώ η ενθάρρυνση και η συμπαράσταση των γονιών είναι πολύ σημαντική. Τι μπορεί να ξέρει από χιούμορ ένα μωρό;

          Ξέρουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως την ηλικία των δεκαοκτώ μηνών μέχρι να έχει τη γλωσσική ικανότητα να καταλάβει ένα πολύ απλό αστείο. Και θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο πριν μπορέσει να πει κάτι αστείο το ίδιο. Πάντως η αίσθηση παρά την έλλειψη της έκφρασης αρχίζει να αναπτύσσεται από τον τέταρτο – πέμπτο  μήνα της ζωής του. Περίπου αυτή την εποχή το βρέφος θα αρχίσει να αντιδρά σε συγκεκριμένα ερεθίσματα όπως οι γκριμάτσες ή το γέλιο. Καθώς ο μπαμπάς παίρνει πάνω από την κούνια αστείες εκφράσεις ή γελάει δυνατά το μωράκι ανταποδίδει και γελάει επίσης σαν να καταλαβαίνει το αστείο.

           Όμως δεν είναι αυτός ο λόγος. Σε αυτή την ηλικία δεν διαθέτει την ικανότητα του συμβολισμού. Άρα όταν ο μπαμπάς «κάνει το λιοντάρι», δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα αστείο. Ανταποκρίνεται στη χαρά που βλέπει ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και στον ήχο της φωνής του.

          Σε αρκετά μεγάλο ποσοστό οι γελαστοί γονείς αποκτούν γελαστά παιδιά, καθώς η συνήθειά τους να αστειεύονται και να χαμογελούν συχνά ενθαρρύνει τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών περίπου ένα μωράκι είναι σε θέση να κατανοήσει πως όταν η μαμά «νιαουρίζει» παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι.

          Στο τέλος περίπου του δεύτερου έτους το παιδί ξεκινά τις πρώτες του απόπειρες να φτιάξει τα δικά του αστεία.

          Θα παίρνει την τσάντα του μπαμπά του και θα προσποιείται ότι ξεκινάει για τη δουλειά του. Τα αστεία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του παιδιού καθώς φωτίζουν την καθημερινότητα και την κάνουν απρόοπτη πηγή διασκέδασης και χαράς. Επίσης, ευνοούν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας καθώς το μωράκι σας προσπαθεί να κατασκευάσει γεγονότα που θα το κάνουν να γελάσει και να ευχαριστηθεί.

          Οι πρώτες ενδείξεις της ανάπτυξης του χιούμορ εμφανίζονται στην ηλικία των 15 μηνών περίπου, όταν το μικρό σας πρωτοαποκτά και την ικανότητα συμβολισμού. Τώρα πλέον καταλαβαίνει αν κάτι είναι αστείο ή όχι.

          Τα τρίχρονα πιτσιρίκια είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην αυθόρμητη συνήθειά τους να αντιγράφουν γενικά τα μοντέλα συμπεριφοράς που βλέπουν γύρω τους.  Διασκεδάζουν επίσης εξαιρετικά με τον ήχο των λέξεων, με το να βάζουν στη σειρά λέξεις με ομοιοκαταληξία αλλά χωρίς κανένα λογικό νόημα.

          Όλα τα τετράχρονα γνωρίζουν ποιες είναι οι απαγορευμένες λέξεις ακόμη και αν δεν ξέρουν ακριβώς τι σημαίνουν και για ποιο λόγο απαγορεύονται. Διαισθάνονται πάντως την εντύπωση που κάνουν και αυτό τους είναι αρκετό. Ευτυχώς για τους γονείς αυτή η φάση συμπεριφοράς γρήγορα εξαφανίζεται αν δεν της δώσουν ιδιαίτερη σημασία.

         
         
          Ευτυχώς το χιούμορ είναι μία ασφαλής μόνιμη και αποτελεσματική διέξοδος στην οποία πάντα μπορούμε να καταφεύγουμε. Από τα δύο έως τα πέντε  ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την διάθεση του παιδιού σας να κάνει «χιούμορ τουαλέτας είναι να την αγνοήσετε.

          Μερικές φορές τα μικρά διασκεδάζουν το φόβο τους μήπως τραυματιστούν ή πάθουν κάτι κακό κοροϊδεύοντας άτομα μα σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Είναι σημαντικό να αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά αμέσως, βοηθώντας το να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του να είσαι αστείος και να είσαι αγενής. 

6 Λόγοι για να γίνει το γέλιο η αγαπημένη μας συνήθεια:

• Το γέλιο έχει άμεση θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς αυξάνει τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα αλλά και τα λευκά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στις λοιμώξεις.

• Το γέλιο είναι η συνταγή της φύσης εναντίον του άγχους και του έντονου στρες. Το καλύτερο φάρμακο για τα πρωτάκια, που πεθαίνουν από αγωνία μπροστά στο άγνωστο που θα συναντήσουν πηγαίνοντας για πρώτη φορά σχολείο.

 • Με το γέλιο εξασκούνται οι μύες του προσώπου μας, γίνεται πιο βαθιά η αναπνοή μας και οξυγονώνονται καλύτερα οι ιστοί επιβραδύνοντας τη γήρανση! Βέβαια, γενικά όταν γελάμε φαινόμαστε νεότεροι και ομορφότεροι!

• Το ξεκαρδιστικό γέλιο κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα, βοηθάει τη χώνεψη, καταπολεμά την αεροφαγία και εξαφανίζει τη δυσκοιλιότητα. Μειώνει επίσης έως και 20% τη χρήση παυσίπονων, λόγω της διέγερσης που προκαλεί στις φυσικές αντικαταθλιπτικές ουσίες του οργανισμού, δηλαδή τις ενδορφίνες και τις εγκεφαλίνες.

• Το γέλιο γυμνάζει τους μυς ενώ αποτελεί την καλύτερη άσκηση αεροβικής. Πιο συγκεκριμένα, 1 λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 10 λεπτά κωπηλασίας ή 15 λεπτά στατικού ποδηλάτου!

• Με 1 ώρα γέλιου καίμε 500 θερμίδες, αφού όλοι οι μύες του σώματος βρίσκονται σε κίνηση.



Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου