Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ



Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ακολουθώντας μια πολεμική τέχνη. Οι ανησυχίες αφορούν συνήθως το να μην χτυπήσουν ή να μην γίνουν επιθετικά σαν ενήλικοι στο μέλλον. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα πολεμικό άθλημα για να μάθουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύονται από επιθετικά άτομα.

Τα παιδιά από την άλλη πλευρά πολλές φορές αντιμετωπίζουν το μάθημα μιας  πολεμικής τέχνης σαν ώρα παιχνιδιού για να δουν τους φίλους τους και δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε τάξη    Οι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών θα πρέπει να γνωρίσουν τη μαγεία της κάθε πολεμικής τέχνης στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους και το μάθημα να είναι αποδοτικό. Ένα ακόμη πολύ συχνό πρόβλημα των γονέων είναι η καθημερινότητα των παιδιών. Τα παιδιά ενώ δείχνουν ενθουσιασμένα με τις πολεμικές τέχνες, την ώρα που έχουν μάθημα πολύ συχνά αντιστέκονται και δεν θέλουν να πάνε. Αυτό συμβαίνει με όλα τα αθλήματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, διότι τα παιδιά κουράζονται αρκετά στην καθημερινότητά τους και επίσης δεν έχουν μάθει να είναι πειθαρχημένα και δεν συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα και να ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες συγκεκριμένη ώρα και μέρα. Για να αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτές τις  συμπεριφορές των παιδιών τους θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς σκέφτονται τα ίδια τα παιδιά και να βρουν τρόπους να τα παρακινήσουν, όχι να τα αναγκάσουν, να κάνουν κάτι.


Όλες οι πολεμικές τέχνες είναι επίσης πολύ ωφέλιμες για το σώμα. Συγκεκριμένα κάποιος που επιλέγει αυτά τα αθλήματα έχει αυξημένη αντοχή, ταχύτητα, ισορροπία, καρδιαγγειακή ικανότητα και ευελιξία. Επιπλέον οι πολεμικές τέχνες θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερο κόσμο, διότι δεν έχουν περιορισμούς όσον αφορά το ύψος ή το μέγεθος του ατόμου, όπως άλλα αθλήματα.

Τα παιδιά από μικρά ασχολούνται με αθλήματα που είναι ανταγωνιστικά, αλλά τους μαθαίνουν και τη σημασία της ομαδικότητας, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και άλλα. Οι πολεμικές τέχνες από την άλλη επικεντρώνονται στις ατομικές δεξιότητες του παιδιού και έχουν σαν στόχο την  προσωπική του ανάπτυξη. Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες  στην επικοινωνία και τη συνεργασία  με τα άλλα παιδιά. Εάν το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πλαίσια μιας ομάδας, μπορεί να χάσει την  αυτοεκτίμηση του. Καλό θα είναι λοιπόν για το παιδί να ακολουθήσει μια πολεμική τέχνη για να εξελιχτεί σε προσωπικό επίπεδο και να μην χάσει την αυτοπεποίθηση του.

Το παιδί μαθαίνει πώς να χειρίζεται και να εξωτερικεύει το άγχος, το θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματα, διοχετεύοντας έτσι την ενέργειά του με έναν υγιή τρόπο ή οποία θα μπορούσε, υπό άλλες συνθήκες, να οδηγήσει σε λάθος δρόμο, με αρνητικές συνέπειες. Επίσης, βελτιώνει τις συναισθηματικές ικανότητες, την πειθαρχία, την υπακοή, το θάρρος, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και αυξάνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να συγκρατεί την ψυχραιμία του και να έχει αυτοέλεγχο, καθώς επίσης να τηρεί και να συμβαδίζει με τους κανόνες της ομάδας και του συνόλου. Επιπλέον, αυξάνει το επίπεδο συγκέντρωσης, την αντίληψη και την κρίση του παιδιού καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.



Πηγή 



Μαρία Γκουγκούμη -  Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου