Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΞΕΤΕ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ


Οι δεξιότητες πολλαπλασιασμού παρέχουν ένα σημαντικό θεμέλιο για τις μελλοντικές δεξιότητες που θα μάθει το παιδί σας στα μαθηματικά και οι κάρτες  μπορεί να είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διδασκαλία του πολλαπλασιασμού και για άλλες δεξιότητες με αριθμούς.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τις  δικές  σας κάρτες πολλαπλασιασμού και να εκτυπώσετε  έτοιμες κάρτες της προπαίδειας που μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο.

Ποιοι είναι οι μαθητές που επωφελούνται από τις κάρτες πολλαπλασιασμού;

Οι κάρτες του πολλαπλασιασμού είναι συνήθως σχεδιασμένες για μαθητές  οι οποίοι φοιτούν στην τάξη (Β΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου), όπου διδάσκεται  η έννοια του πολλαπλασιασμού.
Αλλά, τέτοιες κάρτες μπορεί επίσης να ωφελήσουν τους μεγαλύτερους μαθητές που χρειάζονται μια σειρά μαθημάτων επιμόρφωσης στον πολλαπλασιασμό ή αντιμετωπίζουν μια μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά, όπως η δυσαριθμησία.

Οι πιο σύνηθες κάρτες πολλαπλασιασμού  παρουσιάζουν τα γινόμενα των αριθμών από 1-12 και περιλαμβάνουν κάρτες με και χωρίς απαντήσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις κάρτες με τις απαντήσεις μέχρι το παιδί σας να κερδίζει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να εκτελέσει τον πολλαπλασιασμό χωρίς αυτές τις υποδείξεις. Μπορείτε να φτιάξετε τις κάρτες με το παιδί σας, να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται μόνο του ή το παιδί να ασκείται παρέα με τους φίλους ή τα αδέρφια του.

Φτιάχνοντας τις δικές σας κάρτες

Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε μια σειρά από κάρτες πολλαπλασιασμού, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε δικές σας. Κοιτάξτε στο βιβλίο μαθηματικών του παιδιού σας για τις ιδέες ή συμβουλευτείτε βιβλία εργασίας μαθηματικών για να καταλήξετε  στα γινόμενα που θέλετε να παρουσιάσετε στις κάρτες. Θυμηθείτε να βεβαιωθείτε ότι οι κάρτες που χρησιμοποιείτε καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των γινομένων της προπαίδειας.

Μόλις βρείτε τα γινόμενα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τις κάρτες  σας, μπορείτε να τις εκτυπώσετε σε χαρτί εκτύπωσης ή  χαρτόνι και, στη συνέχεια να τις πλαστικοποιήστε για να διασφαλίσετε ότι μπορούν να αντέξουν τη φθορά. Εντάξτε το παιδί σας στη διαδικασία και επιτρέψτε του να διαλέξει τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε ή το σχέδιο που θα έχουν οι κάρτες.

Συμβουλές για την εκτύπωση των μαθηματικών καρτών

Αν προτιμάτε να βρείτε κάρτες πολλαπλασιασμό στο Διαδίκτυο από το να φτιάξετε τις  δικές  σας, προσπαθήστε να βρείτε τα αρχεία που εκτυπώνονται σε δύο σελίδες των καρτών. Μπορείτε να εκτυπώσετε το σύνολο των καρτών ή να επιλέξετε συγκεκριμένα αυτά που το παιδί σας θα πρέπει να μάθει.

Θέλετε να εξοικονομήστε   το κόστος της εκτύπωσης; Εκτυπώστε τις κάρτες σας χρησιμοποιώντας τη  ρύθμιση «Γρήγορη Εκτύπωση»  στον εκτυπωτή σας. Η «Γρήγορη Εκτύπωση»  χρησιμοποιεί λιγότερο μελάνι, αλλά παράγει αντίγραφα που είναι λίγο ελαφρύτερα από τα κανονικά αντίγραφα. Αυτό θα λειτουργήσει μια χαρά για τις κάρτες.

Τα μειονεκτήματα της μηχανικής αποστήθισης

Οι κάρτες πρέπει να  σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο για να εξασφαλίσουν  ότι οι μαθητές κατανοούν τη διαδικασία που τους οδηγεί  στη σωστή απάντηση και όχι απλώς απομνημονεύουν  ποια είναι η σωστή απάντηση.


Οι γονείς που χρησιμοποιούν κάρτες πολλαπλασιασμού  με τα παιδιά τους πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους κατανοούν  γιατί 2 x 2 = 4 και τα υπόλοιπα γινόμενα  που θα οδηγήσουν στο 4 είναι σωστές απαντήσεις επίσης. Χρησιμοποιήστε έναν άβακα, φιγούρες, χάντρες, μια πίστα αγώνων πολλαπλασιασμού για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν την έννοια του πολλαπλασιασμού.




Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr

Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου