Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

8 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ SPECIAL ΠΑΙΔΙΟΥ


Υπάρχουν εξειδικευμένες κατασκηνώσεις για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, (Νοητική Υστέρηση, Αυτισμός, Ψυχοσωματικές, Κινητικές και Πολλαπλές Αναπηρίες). Είτε επιλέξετε μία τοπική κατασκήνωση ή μια μακρινή κατασκήνωση είναι μια οικογενειακή απόφαση, αλλά μια μακρινή  κατασκήνωση μπορεί να είναι κάτι που αξίζει να προτείνετε ακόμα και σε ένα παιδί που μέχρι τώρα δεν είχατε σκεφτεί κάτι τέτοιο.

Αν και οι περισσότερες κατασκηνώσεις έχουν ιστοσελίδες που παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες, πριν συσκευάσετε  τα ρούχα του παιδιού, μπορεί να θέλετε να ζητήσετε μια προσωπική συνάντηση με τον διευθυντή της κατασκήνωσης είτε αυτοπροσώπως, τηλεφωνικά ή μέσω video chat για να αποκτήσετε  περισσότερες γνώσεις. Μιλώντας με κάποιον από το προσωπικό της κατασκήνωσης μπορεί να σας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Οφέλη από την παραμονή σε κατασκήνωση

1. Ομοϊδεάτες φίλοι
Στέλνοντας το παιδί σας στην κατασκήνωση μπορεί να βρει ομοϊδεάτες φίλους που καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο. Το παιδί σας μπορεί ή δεν μπορεί να έχει ένα κοινωνικό δίκτυο φίλων. Η κατασκήνωση μπορεί να του προσφέρει την ευκαιρία να βρει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με το ίδιο και χρειάζεται να ξεπεράσουν τις ίδιες προσκλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Νέες δεξιότητες
Η κατασκήνωση μπορεί  επίσης να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να πετάξουν στα ύψη μακριά από το σπίτι και το σχολείο τους.  Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να μάθει νέες δεξιότητες που δεν αποκτήθηκαν αλλιώς. Αθλήματα  όπως η  ιππασία, η πεζοπορία, δεξιότητες όπως η  χρήση φερμουάρ, ή τέχνες μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να τις κατακτήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να προσφέρουν στα παιδιά μεγάλη αίσθηση της ολοκλήρωσης και της επιτυχίας σε πολλά επίπεδα.

3. Αίσθηση του εαυτού
Η κατασκήνωση προσφέρει χώρο για την αυτο-ανακάλυψη. Αυτό ταιριάζει  με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, αλλά στην πραγματικότητα χτίζει την αυτοεκτίμηση. Δεν είναι μόνο για την εκμάθηση των δεξιοτήτων, αλλά και για την αποτυχία και τη μάθηση έξω από την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα.

4. Φιλίες
Μαζί με τους ομοϊδεάτες του φίλους, το παιδί σας μπορεί να αποκτήσει μακροπρόθεσμες φιλίες και να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Αν και μπορείτε να σκεφτείτε ότι το παιδί σας είναι εντάξει να είναι μόνο του, το να αποκτήσει τουλάχιστον έναν φίλο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αυτοεκτίμηση του παιδιού σας και τη συνολική ευημερία του.

5. Να μείνει «αποσυνδεδεμένος»
Είναι το παιδί σας εξαρτημένο από την τεχνολογία; Ίσως χρησιμοποιεί τα τεχνολογικά μέσα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της μέρας; Μια εβδομάδα ή περισσότερο χωρίς ηλεκτρονικά μπορεί απολύτως να αλλάξει το παιδί σας και θα επιστρέψει στο σπίτι ένα παιδί που δύσκολα θα αναγνωρίζετε. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι, το παιδί σας μπορεί να μάθει να γεμίσει αυτό το χώρο του εγκεφάλου με τις δεξιότητες επικοινωνίας της πραγματικής ζωής. Εκτός αν το παιδί σας δεν έχει κατακτήσει τη δεξιότητα του λόγου και χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό μέσο ως εργαλείο ομιλίας.

6. Ανεξαρτησία
Μπορεί να πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν θα βουρτσίζει τα δόντια του για ένα μήνα, αλλά οι σύμβουλοι είναι εκπαιδευμένοι ώστε το παιδί σας να είναι φροντισμένο και να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του. Όντας μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά δώσετε στο παιδί σας μια ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας.

7. Επίλυση Προβλημάτων
Μαζί με την ανεξαρτησία, η κατασκήνωση θα προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες για να αναπτύξουν την επίλυση προβλημάτων και οργανωτικές δεξιότητες από το πώς να φορά καθαρά εσώρουχα μέχρι το πώς να αναρριχηθεί πάνω στον τοίχο- βράχο. Αυτό δεν είναι σχετικό με την επίλυση εξισώσεων, αλλά για τις δεξιότητες στην πραγματική ζωή.

8. Διάλειμμα
Όλοι αξίζουν ένα διάλειμμα από τα παιδιά τους. Στέλνοντας το παιδί σας σε κατασκήνωση μπορεί να σας δώσει ποιοτικό χρόνο με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Χρησιμοποιήστε το χρόνο για να γνωρίσετε το σύζυγό σας και τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Στη συνέχεια, επιλέξτε κάτι ξεχωριστό και περιποιηθείτε τον εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό είναι μια καθημερινή βόλτα έξω. Θα είστε καλύτερος  γονέας όταν το παιδί σας επιστρέψει στο σπίτι σας.


Εδώ είναι ένα υπέροχο επερχόμενο καλοκαίρι για εσάς και τα παιδιά σας!

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Χρήσιμες Πληροφορίες
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑμΕΑ

Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου