Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

8 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ



Θεραπεία του αυτισμού .... Αυτές οι δύο λέξεις που μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές σημασίες. Τι είναι πραγματικά η θεραπεία του αυτισμού;
Οι πιο κοινές και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης θεραπείες για τον αυτισμό είναι:
·         Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA)
·         Λογοθεραπεία
·         Εργοθεραπεία
Πολλές οικογένειες θα αναζητήσουν άλλες, συμπληρωματικές θεραπείες..
Εδώ είναι ένας κατάλογος επτά δημοφιλών θεραπειών που θεωρούνται αντισυμβατικές και είναι μη επεμβατικές.

1. Διατροφή
Η διατροφή είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πολλές οικογένειες προσπαθούν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες που επικεντρώνονται στην εξάλειψη των τροφίμων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ή να διαταράξουν το έντερο. Πολλές οικογένειες βρίσκουν ότι μόλις το πεπτικό σύστημα του παιδιού λειτουργεί καλύτερα, η συνολική ευημερία ενός παιδιού βελτιώνεται. Οι πιο συχνές δίαιτες είναι χωρίς γλουτένη / γαλακτοκομικά, η Feingold Διατροφή και διατροφή με υδατάνθρακες.

2. Η μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που λειτουργεί για τη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των παιδιών με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου. Πολλές οικογένειες βρίσκουν ότι η προσθήκη μελατονίνης σε νυχτερινή ρουτίνα του παιδιού βοηθά τα παιδιά τους τόσο στο να τα πάρει ο ύπνος όσο και να παραμείνουν κοιμισμένα κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

3. Floortime Play Therapy
Η Floortime Play Therapy είναι μια τεχνική η οποία ενθαρρύνει τους γονείς να κάτσουν κυριολεκτικά στο πάτωμα και να ασχοληθούν με τα παιδιά τους στο επίπεδο και το ενδιαφέρον του παιδιού. Αρχίζοντας με την εστίαση στην αυτο-ρύθμιση, η θεραπεία Floortime έχει ως στόχο να αυξήσει τη συναισθηματική λειτουργία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

4. Διατροφική Θεραπεία
Διατροφική θεραπεία, με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν δυσκολία επεξεργασίας στις καθημερινές τοξίνες και μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα με στόχο την φυσική αποτοξίνωση. Όπως επίσης, πολλά παιδιά είναι ανεπαρκή σε διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Η πιο κοινή διατροφική υποστήριξη που χρησιμοποιείται από οικογένειες με αυτισμό είναι τα προβιοτικά, με στόχο να ελέγχουν και να θεραπεύσουν τα προβλήματα του εντέρου που αντιμετωπίζουν τόσα πολλά παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

5. Μουσικοθεραπεία
Η Μουσικοθεραπεία είναι μια θεραπεία -που βασίζεται σε στοιχεία- που βοηθά στην ενίσχυση των ικανοτήτων του παιδιού, καθώς και η μεταφορά αυτών των ικανοτήτων σε άλλα μέρη της ζωής τους. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την μουσική ικανότητα ή το αντιληπτό ταλέντο του.

6. Νευροανάδραση
Η Νευροανάδραση λειτουργεί για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα εγκεφαλικά κύματα τους, επιτρέποντάς τους να παρατηρούν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με έναν πιο άμεσο τρόπο. Στην παραδοσιακή του μορφή, ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος τροφοδοτούν έναν υπολογιστή που ελέγχει ένα παιχνίδι που μοιάζει με οπτικοακουστική οθόνη. Οι άνθρωποι μπορούν να «δουν» τα κύματα του εγκεφάλου τους και να επικεντρωθούν στον έλεγχο των σκέψεων τους. Έχει αποκαλεστεί θεραπεία της «σκέψης για τη σκέψη».

7. Θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου
Η Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο συνίσταται στην άμεση εισαγωγή υψηλής πυκνότητας οξυγόνου στο σώμα, με στόχο το «ξύπνημα» των ουδετεροποιημένων κυττάρων. Ο ασθενής μπαίνει σε κλειστό θάλαμο, όπου η ατμοσφαιρική πίεση αυξάνεται σταδιακά, μέχρι να χορηγηθεί για ορισμένο διάστημα 100% οξυγόνο.  Είναι γνωστή η μείωση της φλεγμονής και χρησιμοποιείται συχνά θεραπευτικά για εγκεφαλική παράλυση, άνοια και τραυματική εγκεφαλική βλάβη, και άλλες διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.


8. Θεραπεία με βλαστοκύταρρα
Η χρήση των βλαστοκυττάρων αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη μέθοδο θεραπείας με εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική. Τα βλαστοκύτταρα που σήμερα χρησιμοποιούνται στις κυτταρικές θεραπείες προέρχονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) και τον μυελό των οστών και ονομάζονται αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα και τον ιστό του ομφαλίου λώρου και το λίπος και ονομάζονται μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το γιατρό Βασίλη Τράπαλη στο νοσοκομείο Metropolitan του Παλαιού Φαλήρου.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών ορισμένων από αυτές τις θεραπείες, έχουν ευρέως θεωρηθεί ως ασφαλείς και αποτελεσματικές για πολλές οικογένειες. Μερικές είναι εύκολες να ξεκινήσουν, όπως η διατροφή και διατροφική θεραπεία, ενώ άλλες μπορεί να είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, όπως η υπερβαρική θεραπεία. Ενώ είναι φυσικό για τις οικογένειες να θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει το παιδί τους, καλό είναι να συζητήσουν όλες τις θεραπείες με το γιατρό του παιδιού τους πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε νέο σχήμα.


Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία με την οποία να "γιατρεύεται". Μέσω των παραπάνω θεραπειών όμως βελτιώνονται τα συμπτώματά του.



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας





1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/4/16 11:00 μ.μ.

    ΣΤΙΣ 7 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ 8 ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΑΠΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ METROPOLITAN ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή