Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ



To Wikispaces είναι μια πλατφόρμα με την οποία ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του Wiki. Τα Wiki είναι διαδικτυακοί χώροι που επιτρέπουν στους χρήστες τους να προσθέσουν, να αφαιρέσουν ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό τους πολύ γρήγορα και εύκολα. Τα Wiki διευκολύνουν τη συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου. Δεν είναι απλώς εργαλεία για να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, είναι ουσιαστικά μια δυναμική πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το Wikispaces δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες να δημοσιεύουν σελίδες και επιτρέπει σε άτομα να τροποποιήσουν το περιεχόμενο του κειμένου που έχει γράψει κάποιος άλλος. Το μόνο που χρειάζεται για να το χρησιμοποιήσετε είναι ένας φυλλομετρητής (web browser) και μια σύνδεση στο διαδίκτυο.
Τα μέλη του μπορούν να δημιουργούν σελίδες χωρίς περιορισμούς και κανόνες. Οι επισκέπτες μπορούν να επεξεργαστούν σελίδες χωρίς τη δημιουργία ενός λογαριασμού. Δίνεται η δυνατότητα προσθήκης περιεχομένου σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν για εκπαιδευτική χρήση.

Το Edmodo είναι μια δωρεάν πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Περιλαμβάνεται στη λίστα των 100 κορυφαίων εργαλείων για την εκπαίδευση.


Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τις τάξεις τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού τις εργασίες και τα θέματά τους, ακόμη και να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό ημερολόγιο της τάξης. Άλλες δραστηριότητες είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών, οι αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως και διαδικτυακά, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να μετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου και να παρακολουθούν τους βαθμούς και τις εργασίες των παιδιών τους.

Το Edmodo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που εξοικειώνει τα παιδιά και τους εφήβους με τα κοινωνικά δίκτυα, παρέχοντας όμως και την απαραίτητη διαδικτυακή ασφάλεια κατά τη χρήση του.
Κατεβάστε, πατώντας ΕΔΩ, τις οδηγίες χρήσης του Edmodo (pdf, ελληνική γλώσσα).





Το Storybird είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να δημιουργήσουν διαδικτυακά βιβλία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά στυλ γραφής και μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών εικονογραφήσεων. Η εφαρμογή περιέχει μια τεράστια ποικιλία εικόνων από διεθνείς καλλιτέχνες, οι οποίοι παρέχουν τα έργα τους για χρήση σε βιβλία που θα δημιουργήσετε.

Το Storybird μπορεί να αξιοποιηθεί εξαιρετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Storybird για να παρακινήσετε τους μαθητές σας να εξασκηθούν στην παραγωγή γραπτού λόγου καθώς και να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.



Το Pixton είναι ένα online εργαλείο δημιουργίας κόμικς. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα τις δικές τους ιστορίες, με τους δικούς τους πρωταγωνιστές.

Δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις γραφιστικής, παρά μόνο φαντασία και όρεξη. Υπάρχουν έτοιμα πρότυπα κόμικς, αλλά δίνεται η ελευθερία για περαιτέρω αλλαγές για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο.
Σε κάθε σελίδα του κόμικ, εμφανίζεται μία οριζόντια και μία κάθετη μπάρα επιλογών, από την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε τους χαρακτήρες και τα λεγόμενά τους.
Όλα τα κόμικς μπορούν να εκτυπωθούν ή να αποθηκευτούν στον υπολογιστή σας.
Στη βασική του έκδοση το Pixton προσφέρεται δωρεάν για 30 ημέρες.



Το Zooburst μας επιτρέπει τη δημιουργία 3D βιβλίων, δηλαδή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων ιστοριών και σεναρίων σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να πάρουν ζωή και να γίνει εύκολα και γρήγορα η αναπαραγωγή τους.
Τα βιβλία που δημιουργούνται αποτελούνται από χαρακτήρες και αντικείμενα που μπορούν να προσθέσουν οι χρήστες είτε ανεβάζοντας δικά τους στοιχεία είτε χρησιμοποιώντας τα ήδη έτοιμα από μια ενσωματωμένη βάση με περισσότερες από 10.000 δωρεάν εικόνες.
Μετά τη δημιουργία του, το βιβλίο μπορεί να προβληθεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο 3D χώρο, περιστρέφοντας τη κάμερα γύρω από αυτό. Τα αντικείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο μπορούν να επιλεγούν με ένα απλό κλικ και στη συνέχεια να προβληθούν πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηχογράφησης φωνής και ενσωμάτωσής της στους χαρακτήρες της ιστορίας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης του βιβλίου σε άλλες σελίδες όπως ιστολόγια, wiki και συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο υπόλοιπο διδακτικό υλικό. Τέλος, τα βιβλία ZooBurst επιτρέπουν τη δημιουργία σχολίων και ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν εικονικούς χώρους συζήτησης όπου οι αναγνώστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες, να τις αξιολογούν κλπ.
Η βασική του έκδοση προσφέρεται δωρεάν.


Πηγή



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου