Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ



Τα δυσλεκτικά παιδιά, όταν χρειάζεται να κάνουν κάτι στα γρήγορα, συνήθως αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια. Επειδή, όμως, η δυσλεξία δεν είναι πάθηση που φαίνεται, οι ερωτήσεις τους πολύ συχνά γίνονται ανόητες και προκαλούν την αγανάκτηση, ακόμα και τον θυμό των άλλων. Για όλους τους υπόλοιπους, η απάντηση στην ερώτηση είναι προφανής, για τα δυσλεκτικά παιδιά, όμως δεν είναι καθόλου. Αν έχετε το κουράγιο, δοκιμάστε κάποιες από τις ασκήσεις που ακολουθούν και παρατηρήστε τις αντιδράσεις των άλλων.


  • Γίνετε ενοχλητικοί. Πλησιάστε κάποιο άτομο που αντιλαμβάνεστε εκ των προτέρων ότι θα ενοχληθεί ιδιαίτερα και ζητήστε τη βοήθειά του για κάτι πού απλό, όπως να σας διαβάσει μια διεύθυνση.
  • Κάντε το δικηγόρο. Υποθέστε πως είστε δικηγόρος και σας έχει ζητηθεί να εκπροσωπήσετε έναν πελάτη σε μια δικαστική υπόθεση. Γνωρίζετε το σχετικό πρωτόκολλο; Πως θα πρέπει να απευθυνθείτε στη δικαστική έδρα; Φανταστείτε την αντίδραση του δικαστή στην αγόρευσή σας.
  • "Μου λες πως γράφεται, σε παρακαλώ;" Ζητήστε από κάποιον συνάδελφό σας ή από τον υπάλληλό της βιβλιοθήκης να σας πει πως γράφονται μία σειρά από απλά ονόματα και λέξεις, όπως "Ελευθέριος", "Κωνσταντίνος", "Γεωργία", "μήλο", "γράφω", και "κόσμος". Αν δείξουν να διστάζουν, πείτε τους ότι είστε δυσλεκτικοί και παρατηρήστε τις αντιδράσεις τους.
  • Χτυπήστε λάθος πόρτα. Την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω για φαγητό, χτυπήστε την πόρτα της τουαλέτας του αντίθετου φύλου, βάλτε το κεφάλι σας μέσα και ρωτήστε αν οι τουαλέτες είναι "ανδρών" ή "γυναικών", ανάλογα με το φύλο σας.


Σκοπός αυτής της σειράς άρθρων ήταν να αποκτήσετε μια καλή εικόνα του τι σημαίνει να είσαι δυσλεκτικός και για μια μάλλον επαρκή "γεύση" των συναισθημάτων που βιώνει καθημερινά το παιδί σας στις συναναστροφές του με τον έξω κόσμο. Ίσως, βέβαια ορισμένες από τις ασκήσεις να σας φάνηκαν υπερβολικές και για αυτό να τις παραλείψατε. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το δυσλεκτικό παιδί δεν έχει την πολυτέλεια της επιλογής. Αντιμετωπίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση, καταστάσεις ανάλογες με αυτές που περιγράφτηκαν παραπάνω, είτε το θέλει είτε όχι. Η ουσία, όμως, αυτών των ασκήσεων ήταν να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε πόσο δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζει το παιδί σας.






Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου