Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

5 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ SPECIAL ΠΑΙΔΙΑ


Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν στις 11.55 π.μ. την Πέμπτη κι η πρώτη  κατάρρευση του καλοκαιριού γίνεται στις 12.11 μμ. Για πολλές οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν υπάρχουν απλές ή ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές. Θα πρέπει να κρατήσετε τα μάτια μας για το βραβείο - στην πραγματικότητα, έχουμε 5 βραβεία, τους καλοκαιρινούς  στόχους που μπορείτε να δουλεύετε κάθε μέρα των λεγόμενων "διακοπών".

1. Διατήρηση των δεξιοτήτων
Για πολλούς γονείς, το πιο τρομακτικό μέρος των καλοκαιρινών διακοπών είναι η δυνατότητα του να δουν τα παιδιά τους να  χάνουν τις δεξιότητες. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, και η πρόληψη δεν είναι εύκολη. Αλλά η εκ νέου εκμάθηση χαμένων δεξιοτήτων είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι η πρόληψη!

Μπορείτε να  αναθέσετε στο παιδί σας μερικές ασκήσεις στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τη γραφή. Κρατήστε επίσης ένα θερινό ημερολόγιο για να ενισχύσετε τις δεξιότητες στη μνήμη και φτιάξτε ένα καλοκαιρινό άλμπουμ με φωτογραφίες. Τα ταξίδια της οικογένειας μπορούν να  επικεντρωθούν στην άσκηση (επειδή η άσκηση αυξάνει τις γνωστικές δεξιότητες), την επιστήμη και τις κοινωνικές σπουδές. Η επιστροφή  στο σχολείο το φθινόπωρο θα γίνει με ενεργό τρόπο κι έτοιμο για μάθηση.

2. Set-up για τη θετική συμπεριφορά
Ο χρόνος χωρίς πρόγραμμα συχνά οδηγεί σε καταστροφικές συμπεριφορές στο σπίτι. Μπορείτε να εντάξετε το παιδί σε δουλείες του σπιτιού ή σε νέες δραστηριότητες. Όπως να φτιάξει ένα διάγραμμα παρατήρησης πουλιών, χρόνος που προορίζεται για την ανάγνωση κάθε μέρα και χρόνος με τους φίλους της γειτονιάς. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις είναι πάντα διαθέσιμες, όταν πρέπει να αναπροσανατολίσουν συμπεριφορές.

3. Κάνετε κάτι που δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι θα κάνετε
Το καλύτερο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών είναι η αίσθηση της περιπέτειας. Είναι η τέλεια στιγμή για να αντιμετωπίσει το παιδί σας τους φόβους και να μάθετε κάτι καινούργιο για τον εαυτό σας.
·         Φοβάστε τα ύψη; Επισκεφθείτε μια πορεία με ψηλά σχοινιά.
·         Απτική αμυντικότητα; Πηγαίνετε για ψάρεμα.
·         Ευαισθησία στο θόρυβο; Περάστε μισή ώρα σε μια περιοχή με πολύ κόσμο. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ωτοασπίδες.
·         Άγχος  επιδόσεων; Συμμετέχετε σε μια βραδιά, όπου θα μπορέσετε να μιλήσετε σε μικρόφωνο.
·         Δεν έχετε καλλιτεχνικό ταλέντο; Εγγραφείτε για δύο ώρες σε μάθημα τέχνης και να φέρτε στο σπίτι το δικό σας πίνακα.

4. Ελαχιστοποίηση σύγκρουσης με τα αδέρφια
Η συντροφικότητα δεν είναι πάντα ευτυχισμένη. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για τη μείωση της μάχης και των διαπληκτισμών.
·         Χρόνος ένας προς έναν με τον κάθε γονέα.
·         Ξεχωριστές δραστηριότητες - ενώ το ένα παιδί μπορεί να κάνει γυμναστική, ένα άλλο παιδί μπορεί να λάβει την αμέριστη προσοχή.
·         Επιμέρους στόχους / διαγράμματα καθηκόντων - κάθε παιδί έχει κάτι διαφορετικό να κάνει.
·         Οικογενειακές δραστηριότητες - κατασκευή της ταυτότητας της ομάδας κάνοντας κάτι διασκεδαστικό ή παραγωγικό μαζί, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
·         Εναλλαγή με μια άλλη οικογένεια - μικρά παιδιά πηγαίνουν σε ένα σπίτι, ενώ μεγάλα παιδιά πηγαίνουν σε άλλο σπίτι.

5. Διασκεδάστε πολύ
Κάθε μέρα φροντίστε να υπάρχει κάτι διασκεδαστικό στην οικογένειά. Την πρώτη ημέρα των καλοκαιρινών διακοπών παίξτε με μερικούς φίλους. Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι μια εκδρομή σε ένα μουσείο επιστημών. Αν στην οικογένεια υπάρχει άτομο που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, είναι φρόνιμο να ρωτήσετε αν οι χώροι είναι διαθέσιμοι για τους επισκέπτες. Τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα, όπως μουσεία, ζωολογικοί κήποι, εκδρομές, θεματικά πάρκα και τα προγράμματα της βιβλιοθήκης, προσφέρουν επίσης έναν οδηγό braille, αν υπάρξει συνεννόηση μαζί τους εκ των προτέρων. Μερικές παραλίες έχουν τώρα ειδικές ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες δεν χρειάζεται να είναι ακριβές ή περίπλοκες. Μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη, φτιάχοντας λεμονάδα, ένα οικογενειακό μπάνιο και μια βόλτα γύρω από τη λαϊκή αγορά μπορεί να περιστραφεί σε εβδομαδιαία βάση.


Ποιοι είναι οι στόχοι σας αυτό το καλοκαίρι;



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου