Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



Η γνωστική ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από τον τρόπο που ένα παιδί μαθαίνει, αποκτά γνώσεις και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον γύρω του. Διαφορετικές γνωστικές δεξιότητες που αποκτήθηκαν από το παιδί ανταποκρίνονται σε ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα, αλλά ένα παιδί κάθε δυνατότητας επωφελείται από τις δραστηριότητες που προάγουν την ενεργητική μάθηση.

Ως γονέας, μπορείτε να ενθαρρύνετε τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σας στους τομείς της μνήμης, της συγκέντρωσης, της προσοχής και της αντίληψης με την ενσωμάτωση απλών δραστηριοτήτων στην καθημερινή ρουτίνα σας.

Εδώ είναι 10 εύκολοι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού σας:

1. Τραγούδια

Τραγουδήστε τραγούδια με το παιδί σας και ενθαρρύνετε το να τραγουδήσει μαζί σας. Παίξτε τα αγαπημένα τραγούδια και τη μουσική που του αρέσει στο σπίτι και στο αυτοκίνητο τακτικά και μπορεί τελικά να αρχίσει να τραγουδάει μόνο του. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά στην προαγωγή της μνήμης και αναγνώρισης της λέξης.

2. Προσδιορίστε θορύβους

Μπορεί το παιδί σας να προσδιορίσει τους θορύβους που ακούει κατά τη διάρκεια της ημέρας (δηλαδή το κελάηδισμα των πουλιών, την κόρνα αυτοκινήτου, το τρεχούμενο νερό ή το πλυντήριο πιάτων); Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να καταλαβαίνει πώς οι ήχοι σχετίζονται με τα αντικείμενα του καθημερινού περιβάλλοντος του.

3. Εξασκηθείτε στο αλφάβητο

Βοηθήστε το παιδί σας να προσδιορίσει τα γράμματα με το τραγούδι της αλφαβήτας,  διαβάζοντας βιβλία για το αλφάβητο και παίζοντας με παζλ αλφάβητου.
Εδώ είναι ένα παράδειγμα ενός εύκολου παιχνιδιού για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει γράμματα:
·         Κόψτε μεμονωμένα τετράγωνα που διαθέτουν κάθε γράμμα του αλφαβήτου γραμμένο σε φωτεινά χρώματα.
·         Ανακατέψτε τα και κολλήστε τα σε διάφορες επιφάνειες στο σπίτι.
·         Διαβάστε το αλφάβητο με το παιδί σας και ενθαρρύνετε το να ψάξει γύρω από το σπίτι για να βρει το επόμενο γράμμα και να το βάλει στη σωστή σειρά.
·         Όταν τελειώσετε, αφήστε τα γράμματα του αλφαβήτου επάνω στον τοίχο μέχρι να παίξετε το παιχνίδι και πάλι.

4. Μετρώντας…

Παρουσιάστε ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ασκηθείτε στην καταμέτρηση. Μετρήστε τον αριθμό των παπουτσιών στην ντουλάπα του παιδιού σας όταν ντύνεται ή τον αριθμό των παιχνιδιών στην παιδική χαρά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι θα μετρά τα πάντα!

5. Σχήματα και Χρώματα

Αναγνωρίστε τα σχήματα και τα χρώματα, όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας. Μπορείτε να πείτε, «Αυτή είναι μία στρογγυλή, μπλε μπάλα», όταν παίζει στην αυλή ή «Αυτό το σημείο είναι ένα κόκκινο οκτάγωνο», όταν σταματάτε με το αυτοκίνητο σε ένα σήμα στοπ. Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να του ζητήσετε να περιγράψει τα αντικείμενα που βλέπει γύρω του.

6. Προσφέρετε επιλογές

Όταν μπορείτε, προσφέρετε επιλογές στο παιδί σας: «Θέλεις να φορέσεις το καφέ σορτς ή το μπλε σορτς;» ή «Θέλεις τυρί ή γιαούρτι με το γεύμα σου;». Αυτό θα το βοηθήσει να αισθάνεται πιο ανεξάρτητο και να μάθει να παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν τη μέρα του.

7. Κάντε ερωτήσεις

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να σκέφτεται για τον εαυτό του είναι να του θέσετε ερωτήσεις: «Ποιο παιχνίδι θα πρέπει να πάρει πρώτα όταν έχετε καθαρίσει το σαλόνι;», ή «Γιατί είναι σημαντικό να περπατήσει κάτω από τις σκάλες αργά;» κάνοντάς του ερωτήσεις το βοηθάτε να μάθει πώς να λύσει το πρόβλημα και να κατανοήσει καλύτερα πώς λειτουργεί το περιβάλλον του.

8. Επισκεφθείτε ενδιαφέροντα μέρη

Επισκεφτείτε με τα παιδιά σας μουσεία, βιβλιοθήκες ή τη λαϊκή αγορά για να τονώσετε την περιέργειά του και να του παρέχετε εμπειρίες. Ρωτήστε το, ενώ μπορείτε να εξερευνήσετε και να ακούσετε τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις του. Οι εμπειρίες μπορούν να παρέχουν μια μαθησιακή εμπειρία και για τους δυο σας.

9. Παίξτε με καθημερινά αντικείμενα

Παίζοντας με αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νοικοκυριού είναι εκπαιδευτικό, διασκεδαστικό και χωρίς κόστος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ταιριάζει διάφορου μεγέθους καπάκια για δοχεία ή να κοιτάξει στον καθρέφτη τη μύτη του, το στόμα του, τα μάτια του, κ.λπ.

10. Προσφέρετε μια ποικιλία από παιχνίδια


Παίξτε διάφορα παιχνίδια με το παιδί σας για να ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργικότητα. Αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να χτίσετε ένα πύργο με τουβλάκια. Καθώς μεγαλώνει, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να συμμετάσχει σε επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ και παιχνίδια της αυλής, όπως κρυφτό, κυνηγητό.



Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου