Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ;


Οι ειδικοί τείνουν να συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους την ελευθερία να αναπτυχθούν με το δικό τους ρυθμό και να μην συγκρίνουν την ανάπτυξή τους με των άλλων παιδιών και σε σχέση με τα αναπτυξιακά ορόσημα. Ορισμένα παιδιά μπορεί να αργήσουν να περπατήσουν, άλλα μπορεί να παρακάμψουν το στάδιο του μπουσουλήματος και να περπατήσουν κατευθείαν. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι προσεκτικοί  όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού τους, όπως τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν νέες δεξιότητες με μια προβλέψιμη σειρά. Σε περίπτωση αναπτυξιακής καθυστέρησης, οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης είναι ζωτικής σημασίας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που πρέπει να θυμάστε κατά την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας:

Οι γονείς είναι οι πρώτοι που αναγνωρίζουν

Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας καλύτερα από εσάς. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται σε σημαντικά ορόσημα μιας συγκεκριμένης ηλικίας ή επιδεικνύει συμπεριφορά που δεν φαίνεται συνηθισμένη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον προγραμματισμό μίας αξιολόγησης. Η διαίσθηση ενός γονέα θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την αναγνώριση της αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Να είστε ενήμεροι για το τι κάνει το παιδί σας

Δεδομένου ότι οι γονείς μπορεί να αποτελούν καθοριστικό σημείο εκκίνησης για τη διάγνωση αναπτυξιακής καθυστέρησης, είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πως το παιδί τους εκτελεί καθημερινά  κάποιες δραστηριότητες. Πάρτε το χρόνο σας για να υπολογίσετε το επίπεδο του παιδιού σας και να παίξετε μαζί του.
·         Πώς θα αλληλεπιδράσουν με εσάς;
·         Μήπως σας κοιτάει στα μάτια;
·         Φλυαρεί ή  μιλά λίγο;
Παρατηρήστε το παιδί σας, ενώ τρώει, κοιμάται και παίζει μόνο του. Έχοντας επίγνωση του πώς το παιδί σας αλληλεπιδρά με τον κόσμο του, και οι άνθρωποι σε αυτό, θα σας κάνει καλύτερα σε θέση να εντοπίζουν οποιαδήποτε κόκκινες σημαίες.

Πώς να βρείτε υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης
Συζητήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας σχετικά με τις ανησυχίες σας και ζητήστε μια παραπομπή σε υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης.
Επικοινωνήστε με το Νοσοκομείο Παίδων σας και ζητήστε  πληροφορίες για τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης στην περιοχή σας.

Αν είστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα το παιδί σας να παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση, είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι η βοήθεια είναι διαθέσιμη. Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στο σχολείο και την καθημερινή ζωή. Με εμπιστοσύνη το ένστικτό σας και τον προγραμματισμό μιας αξιολόγησης για το παιδί σας, παίρνετε ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού σας.



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου