Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΗΡΕΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ



Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες συχνά βρίσκουν τους εαυτούς τους σε έναν κόσμο που έχει συμπληρωθεί από ραντεβού, επισκέψεις στο γιατρό, θελήματα και δύσκολες μεταβάσεις που επιβαρύνουν ακόμη και τον πιο υπομονετικό άνθρωπο. Αισθάνονται συγκλονισμένοι, και το άγχος που πηγαίνει μαζί με αυτό το συναίσθημα, μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα είδη των προβλημάτων για τις οικογένειες των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες παρακολουθούν συνεδρίες με  φυσιοθεραπευτές, με εργοθεραπευτές και με λογοθεραπευτές. Υπάρχουν δραστηριότητες εμπλουτισμού, σπορ και ημερομηνίες διεξαγωγής αγώνων. Στο πρόγραμμα, προστίθενται επισκέψεις στο γιατρό - μια μυριάδα ειδικών και follow ups. Και φυσικά υπάρχουν και οι συναντήσεις με τους  δασκάλους. Το ημερολόγιο γεμίζει γρήγορα.

Αλλά πώς μπορείτε ενδεχομένως να κρατήσετε τη λογική σας, όταν το πρόγραμμά σας ξεφεύγει από τον έλεγχο; Εδώ είναι πέντε πραγματικοί τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη στιγμή για να χειριστείτε το χρονοδιάγραμμα του παιδιού σας χωρίς να τραβάτε τα μαλλιά σας. 

1.   Αποδεχτείτε
Αποδεχτείτε ότι θα είναι αργήσετε μερικές φορές, και ότι μερικές φορές θα χάσετε ραντεβού. Οκ, μπορεί να συμβεί κι αυτό! Αν έχετε (όπως οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε) μια σταθερή ιδέα που θα πρέπει να είστε στην ώρα σας σε κάθε ραντεβού και απόλυτα προετοιμασμένοι, τότε θα αγχωθείτε πολύ, επειδή με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες του, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνονται όλα. Είναι καλύτερο για το παιδί σας να χάσει μια συνεδρία θεραπείας από το να έχει μία κακή συνεδρία, επειδή η αργοπορία δημιούργησε άγχος, που μπορεί να βλάψει τις δραστηριότητες της συνεδρίας.

2.   Απολαύστε
Απολαύστε τις μικρές στιγμές με το παιδί σας. Στην αίθουσα αναμονής, βάλτε το τηλέφωνό σας μακριά και το περιοδικό στην άκρη, και μετατρέψτε σε ποιοτικό αυτό το χρόνο με το παιδί σας. Αυτές οι μικρές στιγμές θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και θα βοηθήσουν το παιδί να μειώσει το άγχος του.

3.   Προσέξτε
Φροντίστε τον εαυτό σας. Αν αγαπάτε τον καφέ, σταματήστε κάπου να αγοράσετε ένα καφέ και απολαύστε μια γουλιά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας αυτή τη μικρή απόλαυση. Επιβάλλεται να φροντίζετε τον εαυτό σας!

4.   Στηριχθείτε
Στηριχθείτε στους άλλους. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνος/ μόνη σας. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι εκεί για να βοηθήσουν.  Συνειδητοποιήστε ότι δεν σας κάνει αδύναμο/ αδύναμη το να λάβετε βοήθεια, θα σας κάνει πιο έξυπνο/ έξυπνη.

5.   Εκτιμήστε
Εκτιμήστε πόσα μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας. Γιορτάστε τα μικρά βήματα του. Μεταδώστε τα νέα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πείτε τα κατορθώματά του στους συναδέλφους σας. Αυτή η θετική συμβολή που μπορείτε να πάρετε από τους άλλους θα σας βοηθήσει πραγματικά να αισθανθείτε καλύτερα για την όλη διαδικασία.


Μπορεί να μην είστε σε θέση να ελέγχετε άμεσα πόσες παρεμβάσεις θα χρειαστεί το παιδί σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πώς θα προσεγγίσετε το πρόγραμμά του. Θα διαπιστώσετε πως όσο λιγότερο άγχος έχετε, το παιδί σας θα προοδεύει γρηγορότερα και όλοι θα είστε πιο χαρούμενοι και υγιέστεροι!


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ





Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου