Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΙ;



Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 6-15. Η υποχρεωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει την πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο - Δημοτικό) και την κατώτερη δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο).

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Γυμνασίων:

Ημερήσιο Γυμνάσιο

Εσπερινό Γυμνάσιο
Για μαθητές πάνω από 14 ετών που εργάζονται. Η φοίτηση είναι όπως και στο ημερήσιο 3 έτη.

Στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται κατά το χρονικό διάστημα από 15 μέχρι 30 Ιουνίου κάθε σχολικού έτους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους.

Καλλιτεχνικό Σχολείο (Γυμνάσιο)
Στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή.  Τα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια περιλαμβάνουν τις εξής κατευθύνσεις:
α. Εικαστικών Τεχνών
β. Θεάτρου-Κινηματογράφου
γ. Χορού
Οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη διαδικασία επιλογής, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 17 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου. Στην περίπτωση κατά την οποία ένας μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε περισσότερες από μία κατευθύνσεις, υποχρεούται να υποβάλει διαφορετική αίτηση για κάθε κατεύθυνση χωριστά.
Καλλιτεχνικά Σχολεία
Γέρακα (τηλ. 210.6616130),
Ηρακλείου Κρήτης (τηλ. 2810.762866) και
Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310.727324).

Γυμνάσιο Αθλητικής Διευκόλυνσης
Ο μαθητής μετά μπορεί να συνεχίσει στο Λύκειο Αθλητικής Διευκόλυνσης.
Οι μαθητές που διακρίνονται σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους αγώνες μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στο Πανεπιστήμιο με ειδικό ποσοστό.

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο
Στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο γίνονται δεκτά μόνο αγόρια. Ο μαθητής μετά μπορεί να συνεχίσει στο Εκκλησιαστικό Λύκειο. Τελειώνοντας το Εκκλησιαστικό Λύκειο ο μαθητής μπορεί να χειροτονηθεί ιερέας.

Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής και Τάξεις Ένταξης
Για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών ομάδων με κοινωνικές, πολιτισμικές ή θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.

 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Το πρόγραμμα σπουδών των Σ.Δ.Ε. διαφοροποιείται σημαντικά από τα αντίστοιχα της τυπικής εκπαίδευσης, κυρίως ως προς τις αρχές, το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.



Διαβάστε επίσης το άρθρο ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου