Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ



Όταν προετοιμάζετε τον μαθητή για μια άσκηση, είναι σημαντικό να ακουμπήσετε πρώτα τον μαθητή στον ώμο ή στο χέρι για να εξοικειωθεί με το χέρι σας και την πίεση που αυτό ασκεί. Αυτό μπορεί να μειώσει το αντανακλαστικό του φόβου που μπορεί να εμφανιστεί αν αρχίσετε κατευθείαν να αγγίζετε το πρόσωπό του.

Καθώς οι ασκήσεις προετοιμάζονται, να λέτε στον μαθητή ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας και τι επιδιώκετε. Πολλοί μαθητές έχουν μια αμυντική στάση εξαιτίας ενός τυχαίου αγγίγματος ή επειδή φοβούνται πως η άσκηση θα τους προκαλέσει πόνο.

Η συχνότητα της προετοιμασίας των ασκήσεων μπορεί να είναι 1-5 φορές την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να γίνει ένα πρόγραμμα για τον μαθητή, που να περιγράφει τις ασκήσεις που θα κάνει, τον αριθμό των επαναλήψεων για κάθε άσκηση, και πόσες φορές την ημέρα να τις κάνει. Αν το αντέχει, ο μέσος όρος συνήθως είναι 10 επαναλήψεις για κάθε άσκηση, 1-4 φορές την ημέρα, εκτός αν δίνονται διαφορετικά.

Οι περισσότεροι μαθητές απολαμβάνουν τις ασκήσεις τους τόσο, που υπερβαίνουν τον ορισμένο αριθμό. Αν μια άσκηση προκαλεί πόνο, ο μαθητής την ξαναπροσπαθεί, με μικρότερη κίνηση και λιγότερη μυϊκή προσπάθεια. Μια αλλαγή στον τρόπο που γίνεται η άσκηση μπορεί να μειώσει την ταλαιπωρία.

Μια μικρή ταλαιπωρία μπορεί να προκληθεί στη αρχή επειδή οι μυϊκές ομάδες του μαθητή ίσως είναι πολύ αδύναμες και δεν έχουν συνηθίσει τις κινήσεις. Γενικά, οι μαθητές βρίσκουν τις ασκήσεις κατευναστικές, ανακουφίζοντας τον πόνο που σχετίζεται με την περιορισμένη σειρά των κινήσεων και τους αδύναμους μύες.

Όταν ο μαθητής κάνει τις ασκήσεις για πρώτη φορά, είναι καλύτερο να απομακρυνθεί οτιδήποτε αποσπά την προσοχή του, όπως ράδιο ή συζητήσεις. Όταν ο μαθητής εξοικειωθεί με τις ασκήσεις η απαλή μουσική μπορεί να τον χαλαρώσει.





Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου