Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ



Η υποδοχή ενός νέου μέλους στην οικογένεια είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Ένας αδελφός ή μία αδελφή δίνει στο μεγαλύτερο παιδί σας την ευκαιρία να είναι ένα πρότυπο και , το σημαντικότερο, να δημιουργήσει οικογενειακούς δεσμούς και τη διαρκή φιλία που υπάρχει μόνο μεταξύ των αδελφών. Αλλά, με τον ενθουσιασμό έρχεται επίσης μια αλλαγή στη δυναμική της οικογένειας σας. Είναι φυσιολογικό για κάθε παιδί να ζηλέψει ή να νιώσει άβολα, αλλά αν το μεγαλύτερο παιδί σας είναι παιδί με ειδικές ικανότητες, τότε ίσως ο χρόνος  προσαρμογής στη ζωή με ένα νέο μωρό να έχει δυσκολίες.

1. Προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί σας από νωρίς για τις επερχόμενες αλλαγές

Πείτε στο μεγαλύτερο παιδί σας για το νέο μωρό νωρίς στην εγκυμοσύνη, για να έχει άφθονο χρόνο να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα έχει νεώτερο αδελφό. Αυτό θα σας δώσει επίσης αρκετό χρόνο για να παρατηρήσετε συγκεκριμένους  φόβους που θα μπορούσαν να ανησυχήσουν το μεγαλύτερο παιδί. Να είστε βέβαιοι  ότι θα μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας, την αντιμετώπιση τυχόν φόβων και ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ερωτήσεις .
Αν το μεγαλύτερο παιδί σας βρίσκεται στο μεταίχμιο αναπτυξιακών αλλαγών (δηλαδή μετάβαση σε ένα νέο κρεβάτι ή κατάκτηση της τουαλέτας), ξεκινήστε αυτές τις μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσετε αρκετό χρόνο για να συνεργαστείτε με το μεγαλύτερο παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι κατανοεί ότι το μωρό δεν είναι ο λόγος για την αλλαγή. Πολλές αλλαγές κατά τη στιγμή της άφιξης του μωρού μπορεί να είναι συντριπτικές για το μεγαλύτερο παιδί σας.

2. Η συμμετοχή του μεγαλύτερου παιδιού σας στον προγραμματισμό για το μωρό

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού, επιτρέποντάς του να βοηθήσει στις προμήθειες για το νέο μέλος και στη διακόσμηση του δωματίου του μωρού. Βοηθήστε να μάθει για την επέκταση της οικογένειάς σας, έχοντας επιλέξει οικογενειακές φωτογραφίες για να κάνει ένα κολάζ , αφήνοντας κενά που θα γεμίσουν με τις φωτογραφίες του μωρού.
Ζητήστε από το μεγαλύτερο παιδί σας να φτιάξει ένα δώρο για το αδελφάκι του, το οποίο θα κοσμεί το δωμάτιό του. Σκεφτείτε την πιθανότητα να δώστε στο μεγαλύτερο παιδί σας  ένα δώρο που είναι από το μωρό, όπως ένα μπλουζάκι που γράφει  ο μεγάλος αδελφός ή  η μεγάλη αδελφή. 
Προετοιμάστε το παιδί για την ημέρα της γέννησης, βεβαιωθείτε ότι κατανοεί πως θα είναι εκείνη η ημέρα και ποιος θα είναι μαζί του. Αν γνωρίζει τι να περιμένει, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, αν θα πρέπει να φύγετε για το νοσοκομείο ξαφνικά ή στη μέση της νύχτας.

3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα αξιόπιστο δίκτυο της περίθαλψης

Το μεγαλύτερο παιδί σας με ειδικές ανάγκες μπορεί ήδη να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα πρώιμης εκπαίδευσης, αλλά ο ερχομός ενός νέου μωρού μπορεί να απαιτήσει εκτεταμένη φροντίδα πέρα από ό, τι κάνετε ήδη. Αν ισχύει αυτή η περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει την αλλαγή της φροντίδας για το παιδί σας πριν έρθει το μωρό για να διευκολύνει τη μετάβαση. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Είναι σημαντικό να διαθέτετε ένα αξιόπιστο δίκτυο που αποτελείται από την οικογένεια , τους φίλους και τους παρόχους επαγγελματικής φροντίδας  ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή.

4. Αφιερώστε χρόνο  μόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας

Ενώ θα είναι σημαντικό να προγραμματίσετε τα γεγονότα ως μια οικογένεια , συνεχίστε να αφιερώνετε ιδιαίτερο  χρόνο μόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας. Υπενθυμίσετε του ότι είναι σημαντικό και να μην ανησυχεί ότι θα ξεχαστεί ή θα αντικατασταθεί. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να αφιερώσετε χρόνο στο δωμάτιό του, ή να περάσετε τη μέρα πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση ή να επισκεφθείτε ένα από τα αγαπημένα του μέρη.

5. Να είστε έτοιμοι να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα με ευελιξία

Έχοντας ένα βρέφος απαιτείται ένα πρόγραμμα διατροφής και ύπνου, αλλά έχοντας ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, απαιτείται η ικανότητα να αντιδράτε γρήγορα σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ειδικά αν το παιδί είναι ιατρικώς ευαίσθητο.

Για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να καταλάβει το πρόγραμμα του νέου μωρού, βοηθήστε το να συμμετέχει στη διαδικασία της σίτισης και εξηγήστε ότι το μωρό θα πρέπει να τρώει και να κοιμάται συχνά για να είναι υγιές και να αναπτυχθεί. Ομοίως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να είναι έτοιμο να καλύψει τις ειδικές ανάγκες του μεγαλύτερου παιδί σας αν προκύψει κάτι, ακόμη και αν αυτό διαταράσσει το πρόγραμμα του μωρού.

Εάν προγραμματίζετε να θηλάσετε το μωρό  σας, μπορεί να αναρωτιέστε πως το μεγαλύτερο παιδί σας θα αντιδράσει όταν το θηλάζετε — ή πως να κρατήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας απασχολημένο ενώ θηλάζετε το μωρό σας.  Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Το μεγαλύτερο παιδί σας θα δείξει περιέργεια και μπορεί να αιωρείται από επάνω  σας για να δει πως το θηλάζετε.  Εξηγήστε του τι κάνετε και  απαντήστε  σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει για το μωρό. Αν θηλάσατε το μεγαλύτερο παιδί σας, εξηγήστε του  ότι κάνατε το ίδιο πράγμα και ότι ξεκινήσατε και με αυτό από τότε που ήταν μωρό. Για να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο  ενώ εσείς φροντίζετε το μωρό, βγάλετε εκ των προτέρων  τα παιχνίδια του, το βιβλίο εργασίας ή οτιδήποτε άλλο αγαπά να ασχολείται.  Μπορείτε επίσης να του βάλετε μουσική ή μια παιδική ιστορία στο ραδιόφωνο ή κασετόφωνο.  Αν το μεγαλύτερο παιδί σας ζητά να το θηλάσετε, η απόφαση εξαρτάται από εσάς. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα  βρίσκουν την εμπειρία κάπως περίεργη και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους.


Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, παρόλο που το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να είναι δέχεται εύκολα τις αλλαγές ή θέλει αποκλειστικά την προσοχή σας, θα ρυθμίσει την επέκταση της οικογένειάς σας. Αν και μπορεί να την πάρει λίγο περισσότερο χρόνο , με την καθοδήγηση και την υπομονή σας θα βοηθήσετε το παιδί σας να βιώσει όλη την χαρά του ερχομού ενός νέου μέλους στην οικογένεια.


Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος –Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου