Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ HYPER TONICITY




Ο τόνος απευθύνεται σε μια έμφυτη ελαστικότητα ενός λεπτού υμένα και μπορεί να μετρηθεί με το ποσό της αντίστασης που ανέρχεται από έναν εξεταζόμενο όταν ένα μέρος
του σώματος κινείται μέσω του είδους του νοήματος χωρίς δραστήρια σύσπαση του υμένα από τον ασθενή. Κανονικά τέτοια αντίσταση είναι πολύ μικρή όμως όχι τόσο ήρεμη, απαλή ή χαλαρή όπως στην παράλυση. Γι΄αυτην την περίπτωση έχει συνήθως πρόσβαση διάμεσο ενός προγράμματος για την ενίσχυση του υμένα. Ο αυξανόμενος τόνος από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται σε δυο βασικές μορφές:

1.    σπαστικότητα που παρατηρείται στους  ασθενείς  με σύστημα πυραμιδικών βλαβών και

2.    ακαμψία που εμφανίζεται σε ασθενείς με περισσότερες πυραμιδικές βλάβες.

Η σπαστική υπερτονία τυπικά δεν συμπεριλαμβάνει όλους τους μυς στο ίδιο επίπεδο. Αυτό είναι αλήθεια, ειδικά για όσους δεν έχουν μηχανισμό ομιλίας. Η κατάσταση είναι συχνά πιο δραματική κατά τη διάρκεια μονό του αρχικού μέρους μιας κίνησης που έχει δοθεί, όχι πέρα από την ολοκληρωμένη εκδρομή. Όταν η απώλεια της αντίστασης είναι αισθητός μυς συνεχίζει να είναι παθητικά τεντωμένος, αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως το “clasp knife” φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά στις αρθρώσεις. Ένα παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε αυτό το ποσοστό των μυών της γλώσσας και του σιαγόνα στους ασθενείς με σπαστική δυσαρθρίτιδα. Η ακαμψία, χαρακτηριστικό του πάρκισον που συνήθως προσβάλει ολoκλήρο το είδος του νοήματος, έχει ως αποτέλεσμα την αντιληπτή δυσκαμψία για τα σωστά μετρά .”Lead pipe” ή “plastic” υπερτονία είναι οροί που χρησιμοποιούνται συχνά για να περιγράψουν την διαφορά της κατάστασης στους ασθενείς με υποκίνηση της αρρώστιας του Πάρκισον η τον παρκισονισμό, η υποκείμενη ακαμψία σε όλους τους μυς του  σώματος που είναι μίγμα από επάλληλες συσπάσεις συγκεκριμένων ομάδων μυών. Αυτό το αντιληπτό φαινόμενο λέγεται “cogwheel rigidity” αλλά η ύπαρξη του είναι γενικά περιορισμένη στα μέρη του λαιμού και των ακρών. Είτε με το σπαστικό είδος ή το είδος “rigid ή hypertonic” των μυών ιστού θέτει αυστηρούς περιορισμούς  στον θεληματικό έλεγχο κίνησης. Οι ασκήσεις που μειώνουν ή ισσοροπούν τον τόνο είναι πάντα προορισμένες για τους ασθενείς με αυτές τις συνθήκες. Η αγωγή είναι σχεδιασμένη για τέτοιους σκοπούς και υποδιαιρείται σε τρεις κατηγορίες: αρθρώσεις, γλώσσα - χείλη και σιαγόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα τόνου εξάρτιουνται πολύ από την αντίληψη του εξεταζόμενου και υπόκεινται στην ασυνέπεια και το λάθος. Όσο πιο μεγάλη είναι η εμπειρία στο να διεξαχθούν τέτοιες ισσοροπίες στους παθολογικούς και φυσικούς πληθυσμούς, τόσο πιο ακριβής και αξιόπιστη θα είναι η διάγνωση του εξεταζόμενου. Στην αρχή ειδικά τα μετρά για inter και intra judge αξιοπιστίας θα φανούν πολύτιμα με το να γίνει σίγουρο πως τα δεδομενα που έχουν συγκεντρωθεί είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή.




Διαβάστε κι άλλες Ασκήσεις Ενδυνάμωσης




Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου