Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΚΛΑΣΜΑΤΑ


Τα κλάσματα είναι αριθμοί που εκφράζουν τα τμήματα, δηλαδή τα ίσα μέρη μιας ποσότητας.

Στα κλάσματα ο αριθμός που δείχνει το κομμάτι ή τα κομμάτια που παίρνουμε λέγεται αριθμητής, ενώ ο αριθμός που δείχνει σε πόσα ίσα κομμάτια χωρίσαμε την ακέραιη μονάδα λέγεται παρονομαστής. Ο αριθμητής χωρίζεται από τον παρονομαστή με μια γραμμή, που ονομάζεται κλασματική γραμμή.

Αν μια ακέραιη μονάδα δεν είναι χωρισμένη σε ίσα κομμάτια μεταξύ τους, τότε δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κλασματική μονάδα ούτε κλασματικό αριθμό.





Μαθαίνοντας τα κλάσματα με lego.




Μπορείτε να κατασκευάσετε με διαφόρων χρωμάτων χαρτόνια κλάσματα για να είναι εύκολο από τους μαθητές να κατανοήσουν την έννοια των κλασμάτων.


Μπορείτε να συνδυάσετε δραστηριότητα με λέξεις, εικόνες και σχήματα των κλασμάτων.
Επίσης, δημιουργήστε ή προμηθευτείτε έτοιμες κάρτες με κλάσματα και την εικόνα τους για να μπορούν οι μαθητές να τα αντιστοιχίσουν.
Παιχνίδι 1: Πες μου το κλάσμα
Δείχνετε στο παιδί τις κάρτες με τα κλάσματα και του ζητάτε να τα ονομάσει. Σε κάθε σωστή απάντηση του δίνετε την κάρτα. Αν παίζουν περισσότερα παιδιά, νικητής είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες κάρτες.

Παιχνίδι 2: Δες το σχήμα και πες μου το κλάσμα
Δείχνετε στο παιδί κάρτες με σχήματα και το παροτρύνετε να μετρήσει τα λευκά και τα χρωματιστά κομμάτια κάθε σχήματος. Ύστερα του ζητάτε να ονομάσει το κλάσμα. Σε κάθε σωστή απάντηση του δίνετε την κάρτα. Αν παίζουν περισσότερα παιδιά, νικητής θα είναι αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες κάρτες.
Παιχνίδι 3: Αριθμητής και παρονομαστής
Για να μάθουν τα παιδιά τις έννοιες «αριθμητής» και «παρονομαστής», παίζετε το εξής παιχνίδι: χρησιμοποιήστε κάρτες με σχήματα και τις μοιράζετε ισάριθμα στα παιδιά. Ο μικρότερος παίκτης ρίχνει μια κάρτα κάτω. Αν ο επόμενος παίκτης έχει κάποιο κλάσμα με τον ίδιο παρονομαστή ή τον ίδιο αριθμητή, ρίχνει την κάρτα του πάνω. Το παιχνίδι συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο. Ο πρώτος που θα ρίξει όλες τις κάρτες του είναι ο νικητής. Όποιος παίκτης δεν έχει ούτε αριθμητή ούτε παρονομαστή ίδιο, χάνει και βγαίνει από το παιχνίδι. Στην περίπτωση αυτή, κερδίζει όποιος μείνει τελευταίος, ακόμη κι αν έχει κάρτες στα χέρια του.
Παιχνίδι 4: Παιχνίδι με ζάρια
Το παιχνίδι αυτό παίζεται με 2 ζάρια με κάρτες με κλάσματα. Απλώνετε στο τραπέζι τις κάρτες. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει το ζάρι και με τους δύο αριθμούς που προκύπτουν φτιάχνει ένα κλάσμα και το αντίστροφό του. Αν, για παράδειγμα, οι αριθμοί που προκύπτουν από τα ζάρια είναι 6 και 3, τότε σχηματίζονται δύο κλάσματα, τα 6/3 και 3/6. Ο παίκτης ψάχνει να βρει αν υπάρχει το ένα ή το άλλο κλάσμα και παίρνει την αντίστοιχη κάρτα. Στη συνέχεια παίζει ο επόμενος παίκτης, ώσπου να τελειώσουν οι κάρτες. Αν, ρίχνοντας τα ζάρια, κάποιος παίκτης δε βρει κάρτα, συνεχίζει ο επόμενος. Κερδίζει όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες κάρτες.
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ
Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου