Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΚΟΠΕΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ;



Τα σχολεία τελείωσαν! Τα παιδιά είναι χαρούμενα επειδή ξεκινούν οι διακοπές τους και θα απαλλαγούν από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Οι γονείς όμως αναρωτιούνται να ξεκουραστούν τα παιδιά ή να κάνουν επανάληψη ή ακόμη και να προετοιμαστούν για την επόμενη σχολική χρονιά;

Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν σαν στόχο την ανάπαυλα και την ξεκούραση των μαθητών, όμως είναι και μια ευκαιρία να εμπεδώσουν αυτά που έχουν μάθει.

Σήμερα έρευνες που έχουν γίνει κρίνουν απαραίτητη την αποσυμπίεση των μαθητών από την παραδοσιακή σχολική πραγματικότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν πιέζουμε τα παιδία να κάνουν επανάληψη της σχολικής ύλης και είναι απαγορευτικό να βρίσκουν οι γονείς  τα βιβλία της επόμενης χρονιάς και να παίρνουν το ρόλο του εκπαιδευτικού και να διδάσκουν την υλη. Κάτι τέτοιο μόνο γκρίνια, πίεση και αρνητικό κλίμα στην οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει. Επίσης, προκαλεί άγχος στο παιδί και μπορεί να το οδηγήσει σε αρνητική απόδοση τον επόμενο χειμώνα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με άλλες πιο ξέγνοιαστες και ευχάριστες δραστηριότητες, να μείνουν περισσότερες ώρες με την οικογένεια τους χωρίς πίεση.

Σε περίπτωση που οι γονείς επιμένουν στο να προτείνουμε δραστηριότητες για το καλοκαίρι, μερικές από αυτές είναι παιχνίδια μνήμης ή δραστηριότητες που συνδυάζουν διασκέδαση και επανάληψη.


Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός

Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

grafwnimata.gr


 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου