Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ SPECIAL ΠΑΙΔΙΑ


Η μέρα της Μητέρας είναι εδώ και κάθε πρόσωπο έχει ή είχε μια μαμά. Η μαμά μπορεί να είναι ο υπερήρωας στις  ιστορίες μας και τις περισσότερες φορές είναι.

Ποιος ανησυχεί για εμάς, μας λατρεύει και καθορίζει τη ζωή του για μας; Οι μητέρες μας. Ποιος φροντίζει να είμαστε ντυμένοι, να τρεφόμαστε και μας αγαπάει; Οι μητέρες μας. Και ποιος μας υποστηρίζει, όταν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους εαυτούς μας; Οι μητέρες μας. Και η μαμά μπορεί να έχει κι άλλους ρόλους, του μπαμπά, της θείας, της γιαγιάς ή της ξαδέρφης. Αλλά το να γίνεις μαμά έρχεται με τις προκλήσεις του. Και μερικές φορές οι μητέρες θέλουν να ξέρουν ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσουν  τις μητέρες με special παιδιά για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το πώς να ανατραφούν τα παιδιά. Τι σχετικά με το ένστικτό σας; Αν είστε μαμά, είναι η καλύτερη  γραμμή άμυνας. Γνωρίζετε αυτή τη μικρή φωνή στο κεφάλι σας. Μην της κλείνετε το στόμα. Ακουστέ τη. Μπορεί να σας βοηθήσει να πάει το παιδί σας στο κατάλληλο σχολείο για αυτό, στην κατάλληλη κατασκήνωση και τη σωστή ανατροφή. Έχετε αξίες. Χρησιμοποιήστε τις. Είναι το δεξί χέρι της μαμάς.

2. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας
Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Να σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και να εργάζεστε τόσο πολύ. Πηγαίνετε για έναν περίπατο. Κάνετε ένα μάθημα γιόγκα. Πηγαίνετε για καφέ με κάποιους φίλους. Προγραμματίστε το μέσα στην εβδομάδα σας. Θα σας κάνει καλύτερη μαμά. Τα παιδιά σας θα μάθουν ισορροπία καθώς βλέπουν τη σκληρή δουλειά σας να εξισορροπείται με την απόλαυση. Είναι κατανοητό πως η δουλειά της μαμάς είναι η πιο δύσκολή και η πιο απαιτητική. Βρείτε λίγο χρόνο για εσάς. Έτσι αρπάξτε το βιβλίο, το ποδήλατο ή πηγαίνετε για ένα μασάζ ποδιών. Σας αξίζει!

3. Ακούστε
Δεν είστε Σούπερμαν ούτε η supermom. Αλλά είστε η  μαμά του παιδιού σας. Σταματήστε για λίγα λεπτά. Σταματήστε να βλέπετε τις ενημερώσεις στο  Facebook, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το μαγείρεμα, την οδήγηση ή τον καθαρισμό του σπιτιού. Σταματήστε και ακούστε. Πιάστε το βλέμμα από το πρόσωπό του παιδιού σας και αγκαλιάστε το. Μπορείτε να πάτε στην παιδική χαρά, για ψάρεμα ή να κάνετε κάτι που αρέσει και στους δυο. Αλλά απλά ακούστε. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον κόσμο του παιδιού σας. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα λύσεις. Μερικές φορές μπορεί να χρειάζεται μόνο να ακούσετε.

4. Διορθώστε το αργότερα
Θέλετε να σφουγγαρίσετε, όταν το παιδί σας μπαίνει μέσα στο δωμάτιο; Να φτιάξετε τα μαλλιά του; Μήπως τα ρούχα του είναι πάρα πολύ βρώμικο; Κάνατε όλες τις κατ' οίκον εργασίες; Όλα ευδοκιμούν με την υποστήριξη και τη θετική ενίσχυση. Και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένα χαμόγελο και ένα "γεια σου, είναι σπουδαίο που σε βλέπω." Μην πιέζετε τον εαυτό σας για να διορθώσετε τα παιδιά σας, το σύζυγό σας και τον εαυτό σας. Θα είναι εντάξει. Ακόμα κι αν είναι δύσκολη η περίοδος. Τα παιδιά είναι αρκετά ανθεκτικά και αν τα αφήσετε έξω από το σπίτι με ένα βρώμικο πουκάμισο, δε θα νοιάξει κανέναν.

5. Συνηγορείτε

Είστε ο καλύτερος συνήγορος του παιδιού σας. Αλλά η διδασκαλία του να υποστηρίξουν τον εαυτό τους ενδυναμώνει τόσο τα παιδιά όσο και εσάς. Ακόμη και ένα παιδί που δεν έχει κατακτήσει τη δεξιότητα του λόγου μπορεί να μάθει να επικοινωνεί τις ανάγκες του. Αλλά το πιο σημαντικό για τα παιδιά σας είναι να  μπορούν και να μάθουν να υποστηρίζουν τον εαυτό τους. Και αυτό είναι που θα σας κάνει μια υπέροχη μαμά. Δώστε στο παιδί τα φτερά σας και εκείνα θα πετάξουν.


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος -Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου