Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

5 ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ



Ένα αισθητηριακό δωμάτιο ή περιβάλλον μαρτυρά την επίδραση στα άτομα με ειδικές ικανότητες.

Δεξιότητες προσανατολισμού, οργάνωσης και ηρεμίας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της αλληλεπίδρασης του αισθητηριακού δωματίου. Ειδικοί πληθυσμοί, όπως τα άτομα με Αλτσχάιμερ, με άγχος, με ΔΕΠΥ ή ΔΕΠ, με αυτισμό ή με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, μπορούν να επωφεληθούν από την προγραμματισμένη ώρα σε ένα αισθητηριακό δωμάτιο.

Ένα γυμναστήριο, μία αίθουσα διδασκαλίας, η ντουλάπα, το υπόγειο του σπιτιού  ή το γραφείο μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν έναν αισθητηριακό χώρο που θα εξυπηρετεί παιδιά και ενήλικες.

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Κρατήστε τα ακόλουθα στο μυαλό όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε το δωμάτιό σας:

Ποιος και γιατί;
Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν από την ανάπτυξη του σχεδίου σας: Ποιος είναι ο σκοπός του δωματίου σας; Προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο για την ετοιμότητα; Ένα ήρεμο δωμάτιο; Ένα χώρο για διάλειμμα; Έναν χώρο αναμονής; Ή ένα δωμάτιο δράσης; Χρειάζεστε εξοπλισμό για την επίτευξη των στόχων του δωματίου σας; Είναι ο σκοπός του δωματίου σας να συμμετάσχουν τα άτομα που θα το επισκέπτονται ή έχετε συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό; Τι ηλικίας είναι οι πελάτες σας;

Που;
Ερευνήστε το χώρο σας. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Υπάρχουν αρκετοί έξοδοι; Τι γίνεται με τα παράθυρα; Τα αισθητηριακά  δωμάτια λειτουργούν καλύτερα χωρίς παράθυρα και με ελεγχόμενο φωτισμό. Βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία; Είναι καλύτερα αν το δωμάτιό σας δεν είναι κοντά σε πολύ δυνατούς θορύβους. Μπορούν οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο εύκολα;

Φροντίστε να είναι μικρά
Πόσοι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το δωμάτιό σας; Ένα δωμάτιο ηρεμίας λειτουργεί καλύτερα με όχι περισσότερους από 2-3 χρήστες ταυτόχρονα, προτιμότερα βέβαια να υπάρχει χρόνος για το κάθε άτομο. Γενικά, τα αισθητηριακά  δωμάτια δεν προορίζονται να είναι σαν γυμναστήρια. Είναι διαδραστικά δωμάτια που ενθαρρύνουν την εμπλοκή.

Εποπτεύσετε το!
Ποιος θα είναι υπεύθυνος για το χώρο σας; Ποιος θα ελέγχει τη συντήρηση του εξοπλισμού και τη διατήρησή του προκειμένου; Κατανοούν το σκοπό του δωματίου και πώς θα παρακολουθείτε ή θα κάνετε προσαρμογές;

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Προϋπολογισμός για το δωμάτιο σας
Τα αισθητηριακά δωμάτια μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ. Εξαρτάται πραγματικά από το περιβάλλον σας και τους στόχους σας. Αν δημιουργείτε  τον προϋπολογισμό σας, να έχετε κατά νου την ποιότητα του εξοπλισμού και μια εταιρεία που θα μπορέσει να σας βοηθήσει σε ότι συμβεί στα προϊόντα που αγοράσατε.

Ένα αισθητηριακό δωμάτιο μπορεί να ανοίξει ένα ολόκληρο νέο κόσμο για άτομα όλων των ηλικιών και να εγκαταστήσει στο σπίτι σας ένα νέο τρόπο της ενασχόλησής με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο.



Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου