Τρίτη 26 Μαΐου 2015

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ SPECIAL ΠΑΙΔΙΑ



Η εποχή των εξετάσεων έχει αρχίσει. Οι εξετάσεις πάντα προκαλούν άγχος στους μαθητές κι όχι μόνο. Τα παιδιά εκτίθενται σε διαγωνίσματα από πολύ μικρή ηλικία. Οι δοκιμασίες μπορεί να προκαλέσουν ένα μπαράζ αντιδράσεων, όπως άγχος, αϋπνία, ξεσπάσματα,  έλλειψη όρεξης. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές  για την ώρα των εξετάσεων που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα επίπεδα άγχους και πραγματικά να τους χαρίσουν τον τίτλο του καταπληκτικού ανταποκριτή στα διαγωνίσματα.

1. Ελαχιστοποιήστε τη συζήτηση για τις εξετάσεις
Η μεγαλύτερη ανησυχία στην διαδικασία των εξετάσεων  είναι ο αντίκτυπος από τους γονείς και τους δασκάλους που ασχολούνται υπερβολικά με αυτές. Αυτό μπορεί πραγματικά να στείλει λάθος μήνυμα στα παιδιά.

Θέλουμε εξαιρετικούς μαθητές. Οι εξετάσεις έχουν τη θέση τους, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι συνομιλίες σας επικεντρώνονται στην μάθηση περισσότερο από ότι στις εξετάσεις. Υπενθυμίστε τους ότι οι εξετάσεις  δεν είναι πάντα μια ένδειξη του πόσα πράγματα ξέρουν, αλλά πόσο καλά μπορούν να εκφράσουν τις γνώσεις τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Είναι επίσης μια ένδειξη για το πόσο καλά ο δάσκαλος και το σχολείο τους προετοίμασε γι' αυτή τη δοκιμασία, έτσι αποτελεί δοκιμασία για το σχολείο και βοηθά το σχολείο τους να γίνει ένα καλύτερο σχολείο, βάζοντας τα δυνατά του. Με αυτά τα λόγια, οι εξετάσεις αποτελούν μέρος του σχολείου και το βάρος της προετοιμασίας μπορεί να απομακρυνθεί για λίγο.

2. Προετοιμασία
Εάν το παιδί σας έχει τακτικές εξετάσεις ή χρειάζεται βοήθεια για την προετοιμασία του, βοηθήστε το να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την προετοιμασία, έτσι ώστε να προετοιμάζεται λίγο κάθε μέρα και όχι εσπευσμένα το προηγούμενο βράδυ. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα για τη ζωή εν γένει και μπορεί να ελαχιστοποιήσει όχι μόνο το στρες, αλλά και πραγματικά να επηρεάσει το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει. Τους διδάσκει επίσης οργανωτικές ικανότητες και ευθύνη.

Επιπλέον, προετοιμάστε την ημέρα της εξέτασης, με ένα καλό πρωινό και κάποια άσκηση ή βαριά εργασία που μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διάθεση και την ικανότητα να εκτελεί με εστίαση και προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει στις εξετάσεις του με μολύβια, γόμες και χαρτί! Αν χρειάζεται ένα μολύβι που καλύπτει τις αισθητηριακές του ανάγκες, τότε να το έχει μαζί του.

3. Ζώνη άνεσης
Είναι η περιοχή εξετάσεων κατάλληλη  για αυτό το λόγο; Συναντηθείτε και μιλήστε με τους δασκάλους σας αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Μήπως χρειάζονται ειδική θέση για να γράψουν, ένα κουνιστό μαξιλάρι, ένα πιεσμένο γιλέκο ή ακουστικά για να αποδώσει καλύτερα; Ίσως ένα χρονόμετρο θα τους βοηθήσει να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εργασία τους; Όλα αυτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην άνεση και, συνεπώς, στην απόδοση.

4. Πάρε το χρόνο σου
Υπενθυμίστε στο παιδί σας να κρατήσει σημειώσει σωστά, να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες, να διαβάσει προσεκτικά τις ερωτήσεις, να σκεφτεί την απάντηση πρώτα, και να εξετάσει όλες τις επιλογές απάντησης πριν καταγράψει τη δική του απάντηση.

5. Σήκω και περπάτα
Μάθετε αν το παιδί σας χρειάζεται ένα αισθητηριακό διάλειμμα κίνησης. Ενθαρρύνετε το σχολείο να επιτρέψει κάτι τέτοιο για τα παιδιά σας. Ακόμη και μια βόλτα στην τουαλέτα-μπορεί να κάνει τη διαφορά.

6. Ύπνος
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα έχουν ένα καλό βραδινό ύπνο τη νύχτα πριν από ένα τεστ. Περιορίστε τον  χρόνο στην οθόνη, βίντεο παιχνίδια, γλυκά και καφεΐνη το βράδυ πριν. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει επίσης. Εάν το παιδί σας ωφελείται από το βάρος ή την πίεση, μια πιεσμένη κουβέρτα μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό το τέχνασμα.

7. Τα αστεία μπορεί να είναι λειτουργικά

Πείτε στο παιδί σας ένα αστείο στο δρόμο για το σχολείο. Παρακολουθήστε ένα αστείο βίντεο το πρωί των εξετάσεων. Υπενθυμίστε τους κάτι αστείο που βιώσατε οι δυο σας. Φτιάξτε τη διάθεσή τους! Ένα χαρούμενο πνεύμα μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά και να βάλει τα πράγματα στη σωστή προοπτική.







Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου