Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΑΛΑΛΙΑ


Είναι η απουσία διαμόρφωσης του λόγου παρά την καλή ακοή. Οφείλεται σε οργανικά, ψυχικά και περιβαλλοντολογικά αίτια.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες αλαλίας εκείνη που έχει οργανική βάση και μπορεί να συνδέεται με πλήρη κώφωση, με σοβαρή νοητική υστέρηση και αυτισμό και εκείνη που έχει ψυχολογική βάσει κα στην οποία ανήκουν η τραυματική αλαλία και η εκλεκτική αλαλία.
Σύμφωνα με τον Tramer κατά την εκλεκτική αλαλία το παιδί περιορίζεται να μιλάει μόνο σε μια μικρή ομάδα οικείων προσώπων και κάτω από οικείες συνθήκες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η άρνηση για ομιλία οφείλεται σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία του λόγου ή της  ακοής. Συνήθως εμφανίζεται ύστερα από μια περίοδο ομαλής γλωσσικής εξέλιξης και συνήθως φανερώνεται όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο.
 Όσο αφορά στα αίτια που προκαλούν την εκλεκτική αλαλία δίδονται διάφορες ερμηνείες. Κάποιοι από τους ερευνητές αποδέχονται ότι είναι μια πολύπλευρη ή ολική διαταραχή της προσωπικότητας ή μια διαταραχή μειωμένης συχνότητας της ομιλίας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες ενώ κάποιοι άλλοι δέχομαι ότι πρόκειται για διαταραχή των κινήτρων. Έτσι οι διαταραγμένες σχέσεις μητέρας και παιδιού, η οικογενειακή νεύρωση, τα ψυχικά τραύματα στη βρεφική ηλικία και η συμπεριφορά που αποσκοπεί στην προσέλκυση της προσοχής των άλλων ή στην αποφυγή των αγχογόνων καταστάσεων θεωρούνται πιθανές αιτίες του προβλήματος.




Διαβάστε επίσης τα άρθρα τη κατηγορίας Διαταραχές του Λόγου 



Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου