Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

10 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ




1. Να είστε συμπονετικός
Ως λογοθεραπευτής, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που χρειάζεται να είστε συμπονετικός. Πολλές οικογένειες έχουν περάσει από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Για τους γονείς των μικρών παιδιών, ο  λογοθεραπευτής μπορεί να είναι ένας από τους πρώτους θεραπευτές που εργάζεται με το παιδί τους. Πολλοί γονείς φοβούνται και ανησυχούν σε αυτό το στάδιο όσον αφορά το μέλλον του λόγου και τις γλωσσικές ικανότητες του παιδιού τους και χρειάζονται καθοδήγηση και παρηγοριά από ένα θεραπευτή.

Η συνεργασία με ενήλικες θεραπευόμενους, έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς τους να αισθάνονται απελπισία και να χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει και να τους καθοδηγήσει μέσα στις προκλήσεις που το παιδί τους αντιμετωπίζει εκείνη τη στιγμή. Η ενσυναίσθηση βοηθά να δημιουργήσετε μια ειδική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς, την οικογένεια και τον θεραπευόμενο.

2. Να είστε ανοιχτόμυαλοι
Η εργασία σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, απαιτεί να είστε ανοιχτόμυαλος. Νομίζω ότι τη στιγμή που θα κλείσει το μυαλό σας σε νέες ιδέες, δεν αφήνετε τον εαυτό σας ανοιχτό σε πολλά θαυμάσια και απρόσμενα πράγματα που μπορεί να συμβούν.

3. Να είναι ένας παίκτης της ομάδας
Όπως και με όλα τα άλλα επαγγέλματα υγείας, οι λογοθεραπευτές σπάνια εργάζονται μόνοι. Δουλεύοντας ως ομάδα με τους γονείς, θεραπευτές, το επικουρικό προσωπικό, γιατρούς, επιδιώκονται οι βέλτιστες συνέπειες. Όσο περισσότερο η ομάδα λειτουργεί με συνοχή, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα για τον θεραπευόμενο που λαμβάνει τις υπηρεσίες.

4. Να είστε οργανωμένοι
Η οργάνωση είναι το κλειδί για τη διεκπεραίωση των εγγράφων σας και του όγκου των χαρτιών σας. Το να είστε στην ώρα σας και να πρέπει να ανταποκριθείτε στη γραφειοκρατία είναι ένα σημαντικό μέρος της εργασίας.

5. Να είστε προσιτοί
Είτε ασχολείστε με παιδιά ή με γηριατρικό πληθυσμό, το να απολαμβάνετε και να  αγαπάτε τη συνεργασία με τους ανθρώπους είναι το κλειδί της επιτυχίας.

6. Να είστε ευέλικτοι
Όντας ευέλικτοι είναι σημαντικό στο χώρο εργασίας και με το φόρτο εργασίας.

7. Να είστε πρόθυμοι να μάθετε και να κάνετε λάθη
Να γνωρίζετε πως δε θα σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε, όσο χρόνια κι αν περάσουν. Κάθε θεραπευόμενος που δουλεύετε μαζί του σας διδάσκει κάτι νέο, και είμαστε τυχεροί που μπορεί  να προστεθεί κάτι νέο  στις γνώσεις μας. Όπως και με κάθε δουλειά, είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Το πιο σημαντικό νόημα για τα λάθη είναι να μάθουμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε.

8. Να εργάζεστε σκληρά
Όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, είμαστε σκληρά εργαζόμενοι. Δουλεύουμε σκληρά με τους θεραπευόμενους μας, γιατί νοιαζόμαστε και αγαπάμε να βοηθάμε τους ανθρώπους με την επικοινωνία, την ομιλία και τη σίτιση.

9. Να παρέχετε κίνητρα ώστε να μπορείτε να ενδυναμώσετε τους άλλους
Δουλεύοντας με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας σε έναν κόσμο που απαιτεί συγκεκριμένες νόρμες, προσδοκίες και συμπεριφορές, εσείς πρέπει να είστε αυτοί που θα τους εμπνεύστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και θα τους ενθαρρύνετε να γίνουν ανεξάρτητα άτομα γεμάτα αυτοπεποίθηση.

10. Να λύνετε προβλήματα

Ως λογοθεραπευτές, κάθε θεραπευόμενος που δουλεύουμε μαζί του είναι διαφορετικός. Να είστε σε θέση να προσαρμοστείτε και να βρείτε ποιες  στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για το συγκεκριμένο άτομο.




Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου