Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ




Περάστε ένα οδοντικό νήμα σε μια βελόνα. Περάστε το σε ένα Gummy Bear. Δέστε ένα κόμπο στο τέλος του οδοντικού νήματος.

Α. Βάλτε το Gummy Bear στο στόμα, πίσω από τα χείλη. Καθώς κάποιος τραβάει το νήμα, ζαρώστε τα χείλη για να κρατήσουν το Gummy Bear στη θέση του. Μη δαγκώνετε το Gummy Bear. Σφίξτε τα χείλη. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Βαθμιαία αυξήστε τη χρονική διάρκεια.
Πλεονέκτημα: Ενδυνάμωση των χειλιών. 

Β. Βάλτε το Gummy Bear πίσω από τα μπροστινά δόντια. Κρατήστε το στη θέση αυτή με την άκρη της γλώσσας. Καθώς κάποιος τραβάει το νήμα, πιέστε τη γλώσσα ενάντια στο Gummy Bear για να κρατηθεί στη θέση του. Βαθμιαία αυξήστε τη διάρκεια.
Πλεονέκτημα: Ενδυνάμωση της άκρης της γλώσσας.

Γ. Κινήστε το Gummy Bear από πίσω προς τα μπροστά στη μια πλευρά του στόματός σας, στην περιοχή ανάμεσα από τα δόντια και το ούλο. Μετά, με τη γλώσσα, κινήστε το Gummy Bear στην αντίθετη πλευρά. Πάλι κινήστε το από μπροστά προς τα πίσω και από πίσω προς μπροστά. Αλλάξτε πάλι πλευρές και επαναλάβετε.
Πλεονέκτημα: Βελτίωση της κινητικότητας της γλώσσας για τον στοματικό καθαρισμό.


Αντικαταστήστε το Gummy Bear αν αρχίσει να διαλύεται ή να σπάει. Πάντα κρατήστε το νήμα επάνω πιάνοντας τον κόμπο. Μην δαγκώνετε, μασάτε ή καταπιείτε το Gummy Bear. Ένα κουμπί μπορεί να αντικατασταθεί για γρήγορη διάλυση του Gummy Bear


Κίνηση της κορυφής της γλώσσας

Βγάλτε τη γλώσσα. Ανυψώστε τη και χαμηλώστε τη καθώς γλείφετε τα χείλη σας. Επαναλάβετε. Δαγκώστε μαλακά τη blade της γλώσσας για να επιτρέψετε να κινηθεί μόνο η κορυφή της. Αν αυτό βοηθήσει, κρατήστε το κάτω χείλος κάτω για να εξασφαλίσει την κίνηση της κορυφής μόνο.

Πλεονεκτήματα
Βελτιώνει την αντίληψη της κορυφής της γλώσσας, την ευκινησία και το εύρος της κίνησης.
Ενδυναμώνει την κορυφή της γλώσσας.
Βελτιώνει την τοποθέτηση της κορυφής της γλώσσας.



Εξωτερική ανύψωση της κορυφής της γλώσσας

Βγάλτε τη γλώσσα. Λυγίστε την άκρη προς τα πάνω, πάνω στο άνω χείλος. Κρατήστε το κάτω χείλος με τον δείκτη και τον αντίχειρα για να μην ακουμπάει τη γλώσσα και να ενισχυθεί η γλώσσα χωρίς τη συμμετοχή του κάτω χείλους. Δαγκώστε μαλακά τη μέση της γλώσσας για να επιτευχθεί η ανύψωση της κορυφής και να αυξηθεί η δυσκολία.  χρησιμοποιήστε ένα καθρέφτη ανά είναι απαραίτητο.

Παραλλαγή: λυγίστε την κορυφή της γλώσσας προς τα πάνω με λεπτή τη γλώσσα, κατόπιν με πλατιά. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα bite block για να σταθεροποιηθεί η γνάθος.

Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενισχύει την ανύψωση της κορυφής της γλώσσας.
Βελτιώνει το εύρος της πρόσθιας κίνησης.
Βοηθά στον προ- ομιλητικό σχηματισμό των /s, p, t, d/.


 Ανύψωση της κορυφής της γλώσσας

Χρησιμοποιήστε ένα bite block για να εξασφαλίσετε το άνοιγμα της γνάθου. Τοποθετήστε τον δείκτη πάνω στην κορυφογραμμή του ούλου πίσω από τα άνω μπροστινά δόντια. Αγγίξτε την κορυφή της γλώσσας σε αυτό το σημείο.
Κρατήστε την κορυφή της γλώσσας στο σημείο για 5 δευτερόλεπτα το ελάχιστο, ή όσο πιο πολύ γίνεται. Αυξήστε τη χρονική διάρκεια σε 30 δευτερόλεπτα, συνεχίζοντας να πιέζετε την κορυφή στο σημείο αυτό.
Αγγίξτε το σημείο με την κορυφή της γλώσσας χρησιμοποιώντας μετρητή που ορίζει 30 χτυπήματα το λεπτό. Αν ένα μετρητής δεν είναι διαθέσιμος, βάλτε κάποιον να χτυπάει το τραπέζι ή τα χέρια του, ενώ ανυψώνετε ή χαμηλώνει η κορυφή της γλώσσας τη στιγμή του χτύπου, για 30 δευτερόλεπτα. Αυξήστε σε 90 χτύπους ανά λεπτό, καθώς η δραστηριότητα βελτιώνεται.
Βάλτε την κορυφή της γλώσσας στο ίδιο  σημείο και πείτε
“tee…tee…tee……te…”
“lee….lee…lee…lee…”
„dit...dit...dit...dit“


Πλεονεκτήματα

Ενδυναμώνει την κορυφή της γλώσσας για την ανυψωτική κίνηση. 


Πλευρικό τέντωμα της γλώσσας

Βγάλτε τη γλώσσα στη δεξιά γωνία του στόματος (μέχρι το σημείο που μπορεί να φτάσει). Κρατήστε εκεί για 10 δευτερόλεπτα. Αλλάξτε στην αριστερή γωνία του στόματος, φτάνοντας τη γλώσσα σε πλήρη επέκταση στην αριστερή πλευρά. Κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα.

Παραλλαγή: Ανοίξτε διάπλατα τη γνάθο.

Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενδυναμώνει τα οπίσθια και πλευρικά τμήματα της γλώσσας.
Βελτιώνει το εύρος της πρόσθιας κίνησης.


Οπίσθιο λύγισμα της κορυφής της γλώσσας

Αγγίξτε την κορυφή της γλώσσας στο κατώτερο μέρος των άνω μπροστινών δοντιών. Μεταφέρετέ τη αμέσως πίσω κατά μήκος της ‘οροφής’ του στόματος στη μαλθακή υπερώα. Σιγουρευτείτε ότι πάντα αγγίζετε την ‘οροφή’ του στόματος. Τραβήξτε το πίσω μέρος της γλώσσας για πλήρη επέκταση.

Παραλλαγή: Εξασκηθείτε με λεπτή γλώσσα, χρησιμοποιώντας μόνο τη ν κορυφή της. Κατόπιν με επίπεδη, πλατιά κορυφή.

Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενδυναμώνει την κορυφή της γλώσσας.
Βελτιώνει το εύρος της κίνησης για ανύψωση και συστολή της γλώσσας.
Βοηθά στο σχηματισμό των /l/ και  /r/.



Πλευρικό «σκούπισμα» των παρειών και της γλώσσας

Τοποθετήστε την κορυφή της γλώσσας στην εσωτερική πλευρά του άνω χείλους. Ασκήστε πίεση με την κορυφή της γλώσσας και μεταφέρετε τη γλώσσα κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς της παρειάς μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει και γυρίστε πάλι πίσω, δεξιά. Φέρτε τη γλώσσα πίσω στην αριστερή εσωτερική παρειά. Επαναλάβετε με το κάτω χείλος και το κάτω μάγουλο.

Παραλλαγή: Οδηγείστε την κορυφή της γλώσσας κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών μέχρι το τελευταίο δόντι της αριστερής πλευράς.

Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενδυναμώνει τη γλώσσα.
Βελτιώνει και αυξάνει το εύρος της κίνησης.
Βοηθά στο στοματικό καθαρισμό.


Πλευρικό «σκούπισμα» των δοντιών

Αγγίξτε την κορυφή της γλώσσας στην κοφτερή επιφάνεια των άνω μπροστινών δοντιών. Κινήστε την κορυφή της γλώσσας κατά μήκος της γραμμής των δοντιών προς δεξιά (έως εκεί που φτάνει). Κατόπιν αριστερά. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά.

Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενισχύει την πλευρικότητα της γλώσσας.
Βελτιώνει το εύρος των πλευρικών κινήσεων και την ευκινησία.




                                                             Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου