Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ



Το μπαμπά μου δεν ξεχνάω είναι η μέρα του αυτή,

δωράκι θα του ετοιμάσω και μια αγκαλιά τόσο σφιχτή!


 Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή όσο η γιορτή της μητέρας, όμως η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο την 3η Κυριακή του Ιουνίου. Δε θα μπορούσε άλλωστε να μην υπάρχει μία ημέρα αφιερωμένη στον πατέρα, στον άνθρωπο που χρωστάμε τη ζωή και την ύπαρξή μας.  Προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου του 1910 για να τιμηθούν ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους. Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Στις άλλες χώρες ονομάζεται «Γιορτή του Πατέρα» και γιορτάζεται είτε ως θρησκευτική είτε ως οικογενειακή γιορτή, κυρίως τη δεύτερη Κυριακή του Ιούνη αλλά ακόμα και το Σεπτέμβριο. Στην Ευρώπη, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του ΣΥΓΑΠΑ από τον Ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Σήμερα οι μπαμπάδες συμμετέχουν όχι μόνο στις εργασίες του σπιτιού, αλλά και στην ανατροφή των παιδιών.

 Η Γιορτή του Πατέρα έχει την ίδια συμβολική αξία με εκείνη της μητέρας. Μία ημέρα δεν αρκεί βέβαια για να ανταποδώσουμε στον πατέρα όλα όσα έχει κάνει για μας. Είναι, όμως, μία ευκαιρία να του δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε τις θυσίες του, σεβόμαστε τους κόπους του, τον αγαπάμε και τον εκτιμούμε.




Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου