Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

10 ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ


Η υποβολή μηχανογραφικών δελτίων για το 2014 ξεκίνησε χθες. Παρακάτω παρουσιάζονται 10 λόγοι επιλογής του επαγγέλματος του θεραπευτή λόγου & ομιλίας!


10. Ποικιλία εργασίας
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι θεραπευτές λόγου κι ομιλίας  εκπαιδεύονται στην επικοινωνία και την κατάποση (ναι, στην κατάποση!) για όλα τα στάδια της ζωής: από τη γέννηση μέχρι το θάνατο! Αυτό επιτρέπει, μετά την αποφοίτησή από το πανεπιστήμιο, να έχουν μια ποικιλία από επιλογές σε απασχόληση, όπως:
·         Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
·         Δημόσια Σχολεία
·         Ιδιωτικά Σχολεία
·         Ιδιωτικές Κλινικές
·         Νοσοκομείο εσωτερικών ασθενών
·         Νοσοκομείο Εξωτερικά Ιατρεία
·         Κέντρα Αποκατάστασης
·         Ειδικευμένες εγκαταστάσεις Νοσηλευτικής
·         Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας
·         Εταιρείες / επιχειρήσεις
Άλλα και σε κερδοφόρους ή μη κερδοσκοπικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες ομιλίας και λόγου.
ΓΙΑΤΙ είναι αυτό ακριβώς τόσο ελκυστικό; Σκεφτείτε το: πόσο συχνά ακούτε ανθρώπους να εξοντώνονται από την καριέρα τους; Οι θεραπευτές λόγου & ομιλίας  έχουν το πλεονέκτημα να είναι σε θέση να παραμείνουν στον τομέα τους, αλλά να εργάζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με έναν εντελώς διαφορετικό τύπο πελάτη. Στα σχολεία; Δοκιμάστε την έγκαιρη παρέμβαση! Αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα παιδιά; Δοκιμάστε ένα κέντρο αποτοξίνωσης! Θέλετε να ασχοληθείτε και με τα δύο περιβάλλοντα εργασίας; Μπορείτε! Πολλοί λογοθεραπευτές εργάζονται ενεργά σε περισσότερα από ένα περιβάλλοντα εργασίας!

9. Εργασία με διαφορετικούς πελάτες με διαφορετικές ανάγκες
Έχοντας επιλέξει το επάγγελμα του λογοθεραπευτή, σας επιτρέπει να εργάζεστε με διαφορετικούς πελάτες με διαφορετικές ανάγκες. Αν κι η «διάγνωση» μπορεί να μοιάζει, ποτέ δύο άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Αυτό το μέρος της εργασίας είναι προκλητικό. Μπορείτε να σκέφτεστε ότι είναι βαρετό να σπαταλήσετε μια μέρα για να καταφέρουν τα παιδιά να πουν /r/ και /s/ και ότι γρήγορα θα θέλετε να αλλάξετε δουλειά. Αντ’ αυτού, το επάγγελμα του θεραπευτή λόγου & ομιλίας σας δίνει τη δυνατότητα να εργαστείτε με ένα παιδί με παιδική απραξία της ομιλίας τη μία ώρα, προάγοντας κοινωνικές δεξιότητες σε μια ομάδα την επόμενη ώρα, κι έπειτα να ακολουθήσει  μια συνεδρία με έναν ενήλικα που έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο!

8. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί τόσο ένα θετικό όσο και ένα αρνητικό χαρακτηριστικό για τη δουλειά. Το πεδίο της παθολογίας λόγου είναι μεγάλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Οι νέες επιστημονικές έρευνες μπορούν να προάγουν τις βέλτιστες παρεμβάσεις και ας το παραδεχτούμε: δεν μπορείτε απλά να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θεραπεία όλων των διαταραχών επικοινωνίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής στο πανεπιστήμιο. Οι θεραπευτές λόγου & ομιλίας πρέπει συνεχώς να διαβάζουν σχετικά με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές, να παρακολουθούν διαλέξεις και να μαθαίνουν νέες μεθόδους θεραπείας.

7. Αυτοαπασχόληση
Μια ακόμη καταπληκτική προοπτική σε αυτό το επάγγελμα είναι η ικανότητα της αυτοπασχόλησης. Είναι κοινό για τους λογοθεραπευτές να εργάζονται με ιδιώτες πελάτες σε μια εταιρεία σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ή ακόμη και να εργάζονται με πλήρη απασχόληση για τον εαυτό τους. Ο θεραπευτής λόγου & ομιλίας μπορεί να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στα σχολεία, αλλά να έχει συνεδρίες με ενήλικες μετά το σχολείο ή τα Σαββατοκύριακα. Η ευελιξία του επαγγέλματος είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

6. Δημιουργικότητα
Ένα χαρακτηριστικό που είναι ζωτικής σημασίας για τους λογοθεραπευτές είναι να έχουν τη δυνατότητα της δημιουργικότητας. Είναι μέρος της δουλειάς. Επειδή κάθε πελάτης δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο, είμαστε δημιουργικοί ώστε η θεραπεία να είναι ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη. Για παράδειγμα, οι λογοθεραπευτές στα σχολεία συχνά χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να ακολουθήσουν το αναλυτικό πρόγραμμα γενικής εκπαίδευσης αλλά και να επιτεύξουν τους στόχους της θεραπείας τους. Επίσης, η εξατομικευμένη θεραπεία για τα συμφέροντα των πελατών/ ασθενών απαιτεί χρόνο, υπομονή και πολλή δημιουργικότητα!

5. Δυνατότητα Ειδίκευσης
Οι απόφοιτοι των σχολών λογοθεραπείας έχουν την κατάρτιση να εργαστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον με οποιοδήποτε τύπο πελάτη. Μπορούν όμως να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα εξειδικευμένο πεδίο,  όπως η κατάποση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η πρώιμη παρέμβαση στην ομιλία, ο τραυλισμός, ή οι διαταραχές της ομιλίας.

4. Το συναίσθημα ότι ένας ασθενής/μαθητής επιτυγχάνει το στόχο του
Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από όταν ένα παιδί λέει την πρώτη λέξη του, που  τελικά μπορεί να πει «κουνέλι» και όχι «τουνέλι» κουνέλι! Κάθε στόχος δεν έχει σημασία πόσο μικρός είναι, γιορτάζεται!

3. Πρόοδος των μαθητών ή και των ασθενών
Όχι μόνο είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα να παρακολουθήσετε τον μαθητή/ τον ασθενή σας να επιτυγχάνει τους στόχους του αλλά έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους λογοθεραπευτές που εργάζονται με παιδιά ή ενήλικες για ένα χρονικό διάστημα (όπως στην πρώιμη παρέμβαση, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ή το πρόγραμμα αποκατάστασης).

2. Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση γονέων / φροντιστών
Αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη της εργασίας αυτής. Αγαπώ, αγάπη, αγάπη για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γονέων των παιδιών με τα οποία εργαζόμαστε. Η συνεργασία με τους γονείς προσφέρει τη βέλτιστη πρόοδο στο παιδί.

1. Γνωρίζοντας ότι επηρεάζετε τη ζωή ενός παιδιού .... για πάντα!

Αυτό είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς. Είτε πρόκειται για τη διδασκαλία ενός παιδιού πώς να πει το /r/, πώς να χρησιμοποιεί μια συσκευή επικοινωνίας, πώς να ακολουθεί οδηγίες, πώς να κατανοεί τα μη λεκτικά μηνύματα, πώς να μιλά χωρίς να τραυλίζει, γνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να επικοινωνεί και ότι οι δεξιότητες θα το βοηθήσουν σε όλη του τη ζωή ... είναι ο σπουδαιότερος λόγος επιλογής αυτού του επαγγέλματος.


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ


Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου