Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΓΟΝΕΙΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Οι γονείς, είτε μεγαλώνουν ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί είτε όχι, θα πρέπει να προσπαθούν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις ατομικές ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών τους.



Το κλειδί για την ανατροφή προικισμένων παιδιών είναι ο σεβασμός: σεβασμός για την μοναδικότητα, σεβασμός για τις απόψεις και τις ιδέες τους, σεβασμός για τα όνειρά τους. Τα ταλαντούχα παιδιά χρειάζονται γονείς που είναι ευέλικτοι, οι οποίοι θα υπερασπίζονται τα παιδιά τους, όταν η επίτευξη των αναπτυξιακών οροσήμων θα συμβαίνει νωρίτερα από τη χρονολογική τους ηλικία. Είναι οδυνηρό για τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους να αισθάνονται εκτός συγχρονισμού με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας, αλλά είναι σοφό να τονίσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη σημασία της ένταξης τους στον κοινωνικό περίγυρο. Στο σπίτι, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η μοναδικότητά τους είναι πολύτιμη και ότι εκτιμώνται ως πρόσωπα μόνο για αυτό που είναι.

 Μερικές πρακτικές συμβουλές:
·         Αφιερώστε λίγο χρόνο μόνοι με το παιδί σας, αν μπορείτε. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, αν έχετε άλλα παιδιά. Ακούστε τις ιδέες τους. Προσπαθήστε να μοιραστείτε το πάθος τους.
·         Διαβάστε στα μικρότερα παιδιά, ακόμη και αν έχουν μάθει να διαβάζουν από νωρίς. Διαβάζοντας μαζί, σας παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία να μοιραστείτε ιδέες. Να θυμάστε ότι είναι παιδιά, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους και εξακολουθούν να χρειάζονται αγκαλιές !
·         Ενθαρρύνετε τα πάθη τους. Βοηθήστε τους να ανακαλύψουν νέες ιδέες με επισκέψεις στη βιβλιοθήκη, στα μουσεία, ακόμη και μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας μπορεί να φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις για τη φύση, το σύμπαν, για τα πάντα.
·         Επαινείτε την προσπάθεια, και όχι την ικανότητα ! Η αποτυχία είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τα ταλαντούχα παιδιά. Η ταμπέλα του «χαρισματικού» μπορεί να γίνει μια υποχρέωση, εάν το παιδί αγωνίζεται για την τελειότητα και θα συνεχίσει μόνο τις δραστηριότητες στις οποίες η επιτυχία είναι εγγυημένη σχεδόν 100% κάθε φορά. Επαινώντας την ποσότητα της εργασίας το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι εντάξει να κάνουν λάθη, ότι η προσπάθεια φέρνει τα αποτελέσματα και όχι η νοημοσύνη από μόνη της. Θυμηθείτε ότι  ακόμη και ο Αϊνστάιν προσπάθησε πολύ!
·         Προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με άλλες οικογένειες σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε το παιδί σας να περνά χρόνο με παιδιά που έχουν τα ίδια ταλέντα με το ίδιο.
·         Μείνετε υγιής, μιλήστε με άλλους γονείς, μοιραστείτε τις ιδέες και την εμπειρία σας.
·         Σταματήστε να δίνετε δικαιολογίες για το παιδί σας. Είναι αυτός που είναι. Αν βρείτε τον εαυτό σας να λέει "Είναι πολύ έξυπνος , αλλά ... " σταματήστε. Δεν το βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο. Η χαρισματικότητα, η εξαιρετική ικανότητα, το ταλέντο είναι όλες θετικές λέξεις. Να είστε υπερήφανοι για το παιδί σας!


 Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου