Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΡΑΒΗΓΜΑΤΑ - ΤΕΝΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ



Οι παθητικές ασκήσεις γίνονται για να εκτελούνται από τον ασθενή, από ένα θεραπευτή ή ένα φροντιστή. Το πρόσωπο και ο λαιμός του ασθενή θα πρέπει να είναι σε μια χαλαρωμένη κατάσταση, εκτός αν καθορίζεται κάτι άλλο. Αν εκτελέσετε αυτές τις ασκήσεις σε ένα άλλο άτομο, κάντε τες πρώτα στον εαυτό σας για να νιώσετε πως αντιδρά η μυϊκή ομάδα, και να νιώσετε και το επίπεδο της απαιτούμενης πίεσης. Το επίπεδο της πίεσης εξαρτάται από την ευαισθησία του ασθενή. Σιγουρευτείτε ότι έχετε εξηγήσει όλες τις ασκήσεις στον ασθενή πριν ξεκινήσετε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να εισχωρήσει ξένο αντικείμενο στο στόμα του. Να θυμάστε να φοράτε γάντια όταν κάνετε οποιαδήποτε άσκηση στην οποία αγγίζετε τον ασθενή τέλος, εκπαιδεύστε τον ασθενή να εκτελεί μόνος του τις ασκήσεις, αν είναι δυνατόν.



Τράβηγμα του άνω χείλους

Ξεκινήστε με δύο δάχτυλα (όπως δείχνει η εικόνα) στη βάση της μύτης. Ασκείστε ήπια πίεση, αν είναι εφικτό, μόνο με κίνηση προς τα κάτω. Κινήστε ελαφρώς τα δάχτυλα προς τα δεξιά. Πιέστε πάλι μόνο προς τα κάτω. Συνεχίστε να κινείτε ελαφρώς τα δάχτυλα προς τα δεξιά και μετά προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε στη γωνία του στόματος (στη γραμμή που τελειώνουν τα ρουθούνια) και επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά. Επαναλάβετε 3-5 φορές στην κάθε πλευρά με αργές, ομαλές, και προς τα κάτω κινήσεις.

Πλεονεκτήματα

Τεντώνει και επιμηκύνει το άνω χείλος.
Προσεγγίζει το άνω χείλος στο κάτω χείλος.
Βελτιώνει το κλείσιμο των χειλιών.




Μορφασμός της στοματικής κοιλότητας

Βάλτε τον δείκτη μέσα στο στόμα με τον αντίχειρα στο μάγουλο (στην εξωτερική πλευρά). Πιέστε ελαφρώς τον δείκτη και τον αντίχειρα καθώς τραβάτε το μάγουλο προς τα χείλη. Κινήστε από πίσω και φτάστε μπροστά στη γωνία των χειλιών. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα δάχτυλα και ακολουθήστε το διάγραμμα για να τεντώσετε τα μάγουλα. Κάντε το σιγά για να τραβήξετε τους περιορισμένους μυς των παρειών. Επαναλάβετε. Εκτελέστε την άσκηση και στο άλλο μάγουλο.

Πλεονεκτήματα
Βοηθά την τόνωση
Τονώνει τους περιορισμένους μυς των παρειών.



Επιπρόσθετος μορφασμός της στοματικής κοιλότητας

Βάλτε τον δείκτη μέσα στο στόμα και τον αντίχειρα στην εξωτερική πλευρά της παρειάς. Ελαφρώς πιέστε τον δείκτη και τον αντίχειρα καθώς τραβάτε το μάγουλο προς τα χείλη. Κινήστε τα δάχτυλα και ακολουθήστε το διάγραμμα για να τεντωθούν οι παρειές. Τραβήξτε τις πλευρές ομοιόμορφα.

Πλεονεκτήματα

Τεντώνει και τονώνει τους μύες των παρειών.


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙΕΣ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΕΙΛΙΩΝ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΙΛΙΟΥ (2)

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΙΛΙΟΥ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΡΙΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΤΡΑΒΗΓΜΑΤΑ - ΤΕΝΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ (2)

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΣΗ

 Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Μαρία Γκουγκούμη – Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου