Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΤΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ



Βήμα 1. Παράγετε ένα αποτέλεσμα βασικών γραμμών για τον σωστό αριστερά πλευρικό τόνο μυών με ήπιο τράβηγμα της εκτεταμένης γλώσσας σε μια γωνία του
στόματος, που την κρατά εκεί κατά προσέγγιση για 3 δευτερόλεπτα, και που έπειτα ομαλά την γλιστρά στην αντίθετη γωνία για τη δεύτερη φάση εκμετάλλευσης για άλλα 3 δευτερόλεπτα. Μετά από τη βασική διαδικασία σημείωσης που περιγράφεται στην προηγούμενη άσκηση, εισάγετε αυτό το αποτέλεσμα βασικών γραμμών για το διάγραμμα τόνου. Προχωρήστε όπως σας κατευθύνει το βήμα 1 ανωτέρω.

Βήμα 2. Ζητήστε από τον ασθενή να προεξέχει τη γλώσσα έτσι ώστε να μπορεί να πιαστεί ήπια. Έπειτα, τραβήξτε την μπροστά όσο το δυνατόν εντελώς, σημειώνοντας αν  η επέκταση της γλώσσας πρέπει με αυτό τον τρόπο να είναι δυνατή χωρίς δυσκολία. Μόλις αποσυρθεί πλήρως η γλώσσα τραβιέται αργά στη σωστή γωνία του στόματος, κρατιέται εκεί έξω για μια δυνατή αρίθμηση 10 δευτερολέπτων, και έπειτα ομαλά κινείται πέρα από το κέντρο προς την αριστερή γωνία για μια άλλη αρίθμηση 10 δευτερολέπτων για να ολοκληρώσει τη δοκιμή. Αν και ο βαθμός παρουσίας υπερτονικότητας θα παραγάγει πιθανώς την αντίσταση σε αυτές τις ρυθμίσεις, η διατήρηση της πλευρικής επέκτασης που τραβά τις δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύεται συνήθως καρποφόρος μετά από 10 ή 15 δοκιμές με τους περισσότερους ασθενείς.

Βήμα 3. Ακολουθήστε τις ίδιες διαδικασίες σημείωσης και προόδου που εκτίθενται λεπτομερώς στην προηγούμενη άσκηση, βήματα 3 και 4.


2η Άσκηση Υπερτονικής γλώσσας

Βήμα 1. Μετά πάρτε ένα άλλο αποτέλεσμα βασικών γραμμών από την ίδια ακριβώς μέθοδο που εκτίθεται λεπτομερώς στην άσκηση αριθ. 1, βήμα 1. Συνεχίστε με αυτή την άσκηση εάν αυτή η εύρεση προτείνει την ανάγκη για πρόσθετη επεξεργασία. Εάν όχι, κινηθείτε προς την επόμενη υποδειγμένη υποκατηγορία άσκησης για τον ασθενή.

Βήμα 2. Αφού ζητήσετε από τον ασθενή να προεξέχει τη γλώσσα, πιάστε και τραβήξτε την ήπια μπροστά έως ότου αποσυρθεί πλήρως. Καταφέρνοντας να αριθμήσετε 10 δευτερόλεπτα με τη γλώσσα έξω, αμέσως αλλά ομαλά γλιστρήστε τη γλώσσα στη σωστή γωνία του στόματος, διατηρώντας σ’ αυτή τη θέση την ήπια δύναμη τραβήγματος με τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αρίθμησης 10 δευτερολέπτων. Τελειώστε τη δοκιμασία τραβώντας αργά τη γλώσσα πέρα από το κέντρο στην αριστερή γωνία του στόματος και κρατήστε την εκεί για μια τελική αρίθμηση 10 δευτερολέπτων. Θυμηθείτε πόσο σημαντική είναι η διάταση της γλώσσας σ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας, ακόμα κι αν ο ασθενής αντιτίθεται αρχικά και ο παράγοντας ακαμψίας φαίνεται αήττητος. Τελικά, αυτά τα εμπόδια πρέπει να εξασθενήσουν καθώς η υπερτονικότητα ελαττώνεται.

Βήμα 3. Καταγράψτε κατά το συνήθη τρόπο το αντιληπτό σκορ για όλη τη δοκιμασία.

Σημείωση. Αυτές οι  ασκήσεις είναι γενικά επαρκείς για να μειώσουν σημαντικά τη νευρομυϊκή υπερτονικότητα των γλωσσών, ανεξάρτητα από τον τύπο ή την αιτιολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι εμφανή μέσα σε μερικές συνόδους επεξεργασίας. Στην αρχή μπορεί να φανεί ότι ο βαθμός ακαμψίας είναι τόσο μεγάλος, ώστε να είναι αδύνατος να υπερνικηθεί με οποιοδήποτε είδος άσκησης. Ο ασθενής μπορεί επίσης να αισθανθεί ανίσχυρος καθώς ο πόνος και η τρυφερότητα προκαλούνται με κάθε ρυμούλκηση της γλώσσας. Η υπομονή και η επιμονή είναι αληθινά αρετές στη δεδομένη περίπτωση. Το να έχει υπομονή και να αντέξει όλα τα στάδια του διαγράμματος θεραπείας, όπως τα αποτελέσματα των ασκήσεων καταγράφονται, μπορεί να παρέχει το πρόσθετο κίνητρο για να επιμείνει, ειδικά εάν τα αποτελέσματα βελτιώνονται. Οι περιοδικές εξετάσεις του γλωσσικού frenum ενθαρρύνονται, όπως στις σπάνιες περιπτώσεις αυτός ο συνδετικός ιστός μπορεί να avulse, απαιτώντας ξεκούραση από τη θεραπεία.


Διαβάστε κι άλλες Ασκήσεις Ενδυνάμωσης


Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr
  





  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου