Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TURNER


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ TURNER!



·         Δε θεωρείται σοβαρή χρωμοσωμική διαταραχή: αφού επηρεάζει κυρίως το ανάστημα και την επάρκεια των ωοθηκών.

·         Δεν αναμένεται νοητική καθυστέρηση

·         Μερικά άτομα έχουν ηπιότερες εκδηλώσεις

·         Σημερινές θεραπευτικές δυνατότητες: αντιμετώπιση του αναστήματος, δυνατότητα κύησης (50- 60% των ατόμων) μέσω εξωσωματικών μεθόδων.


·         Κάθε κορίτσι με σύνδρομο Turner είναι μοναδικό.

·         Οι προσδοκίες για σχολική επιτυχία θα πρέπει να είναι όμοιες με κάθε άλλο παιδί, όπου πάντα είστε σε επιφυλακή για τυχών ενδείξεις για μαθησιακές δυσκολίες.

·         Η επικοινωνία με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν όμοιες καταστάσεις μπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική μετά από τις δύσκολες ώρες της διάγνωσης.

·         Το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση και να τα αγαπάτε όπως ακριβώς είναι, αναγνωρίζοντας τα δυνατά τους στοιχεία και τις προοπτικές τους.

·         Υποστηρίξτε τα και προωθήστε τα για ανάπτυξη της ανεξαρτησίας τους και τη δημιουργία ενός δυνατού εαυτού.

·         Κάντε το περιβάλλον στο σπίτι όσο πιο άνετο γίνεται για το παιδί: χαμηλοί καθρέφτες, σταθερά υποπόδια σε όλο το σπίτι, εύχρηστα πόμολα ντουλαπιών κ.α

·         Μάθετε στο παιδί σας τρόπους αντιμετώπισης του φυσικού περιβάλλοντος μακριά από το σπίτι. Δράστε σε περιπτώσεις όπου η κόρη σας αισθάνεται άβολα σε δημόσιο χώρο και βοηθείστε την να βρει να τρόπους να το αντιμετωπίσει.

·         Τα περισσότερα κορίτσια με το σύνδρομο είναι υγιή, ευτυχή, ανεξάρτητα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, ενώ δεν ξεχωρίζουν στην εμφάνιση σημαντικά από άτομα άνευ συνδρόμου.

·      ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ:  η καλή ιατρική και ψυχολογική φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας,  οδηγούν το κορίτσι με το σύνδρομο σε μια υγιή και ικανοποιητική ζωή!

Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου